AMERIČKI VOJNICI PRESAVILI TABAK: Džo Bajden i Lojd Ostin tuženi zbog nametanja vakcinisanja pripadnicima oružanih snaga! VIDEO
Foto: Profimedia, EPA / Shawn Thew, EPA-EFE/JIM LO SCALZO

drama

AMERIČKI VOJNICI PRESAVILI TABAK: Džo Bajden i Lojd Ostin tuženi zbog nametanja vakcinisanja pripadnicima oružanih snaga! VIDEO

Planeta -

Pripadnici svih pet grana vojske, zaposleni u federalnoj službi i savezni civilni podugovarači pridružili su se grupnoj tužbi protiv Ministarstva odbrane zbog odluke o obaveznom vakcinisanju protiv korone.

24 tužioca „suočavaju se sa rokom prema Federalnom mandatu za vakcinaciju protiv korone da prime vakcinu protiv korone koja krši njihova iskrena verska ubeđenja i odbijeno im je bilo kakvo versko izuzeće ili smeštaj“, navodi advokat Liberti Kaunsel koji je podneo tužbu.

U tužbi, podnesenoj Okružnom sudu SAD za Srednji okrug Floride, kao optuženi su navedeni predsednik Džo Bajden, ministar odbrane Lojd Ostin i sekretar za unutrašnju bezbednost Alehandro Majorkas.

Tužioci traže od suda da izda privremenu zabranu prilaska kako bi sprečio stupanje na snagu obaveune vakcinacije, i na kraju izdao zabranu da spreči Pentagon da sprovede mandate vakcine protiv Bajdenove administracije protiv korone.

Bajden je 9. septembra izdao izvršnu naredbu kojom se od svih zaposlenih u federalnim službama zahteva da dobiju vakcinu kao uslov za zaposlenje. Redovno testiranje nije opcija. Civilni savezni zaposleni i izvođači radova moraju se do 22. novembra potpuno vakcinisati.

Ostin je 24. avgusta izdao memorandum u kojem se kaže da svi pripadnici vojne službe moraju primiti vakcinu protiv korone, nakon čega su svi rodovi vojske najavili različite rokove za potpunu vakcinaciju svojih trupa, bez obzira na to da li su prethodno preživeli koronu i pretnje suspenzijom ili drugim disciplinskim merama ako pripadnici službi nemaju zahtev za izuzeće na čekanju ili ga ne poštuju.

Američka mornarica i Korpus marinaca SAD odredili su rok za 28. novembar za svoje aktivne službenike. Pripadnici rezerve imaju rok do 28. decembra. Za američku vojsku i američko vazduhoplovstvo, rokovi za pripadnike aktivnih službi su 15. decembar i 2. novembar, a rokovi za pripadnike Nacionalne garde i rezerve su 30. jun 2022. godine. i 2. decembra 2021. godine. Pripadnici američke obalske straže imaju rok do 22. novembra da budu potpuno vakcinisani.

„Tužioci su pokazali svoju posvećenost Ustavu Sjedinjenih Država i budućoj udobnosti, bezbednosti i prosperitetu nacije. Ovaj sud bi trebao zahtijevati da država vrati uslugu. Govoreći tužiocima da moraju prihvatiti ili primiti vakcinu kojoj se protive u skladu sa svojim iskrenim vjerskim uvjerenjima, ili se suočiti sa ratnim sudom, nečasnim otpuštanjem i drugim disciplinskim merama koje menjaju život, sramota su žrtvi koje su ovi heroji podneli “, napisali su advokati u podnesku i dodali da je olakšanje „potrebno sada“ kako bi se „sprečila neposredna i nepopravljiva povreda“ koju nameću mandati vakcine.

Portparol Pentagona je u izjavi poslatoj mejlom rekao: "Ne komentarišemo tekuće parnice."

„Bajdenova administracija nema ovlašćenja da zahteva vakcinaciju protiv korone vojsku ili za savezne zaposlene ili civilne preduzimače. Bajdenova administracija takođe ne može da se pretvara da se savezni Zakon o obnovi verskih sloboda i Prvi amandman ne primenjuju na njene nezakonite mandate“, rekao je u saopštenju osnivač i predsednik Saveta za slobodu Met Stejvr.

„Vrhovni komandant mora prekinuti sramotno postupanje i zlostavljanje naših hrabrih vojnih heroja. Prisiljavanje na vakcine protiv kovida bez pristanka ili razmatranja njihovih iskrenih verskih uverenja je nezakonito. "

Epoh Tajms se obratio Beloj kući za komentar.

U tužbi je navedeno da je mnogim od 24 tužioca odbijen zahtev za versko izuzeće od uzimanja vakcine protiv korone, dok su drugim tužiocima „pretili nečasni otpust, vojni sud, ukidanje ili druge disciplinske mere koje mogu da promene život“ tražeći takva izuzeća.

„Nadređeni su obaviestili (Tužioce) o tužiteljima da neće biti dozvoljeno nikakvo versko izuzeće ili smeštaj, pa nema smisla ni podnositi zahtev“, rekli su advokati u podnesku.

U tužbi je navedeno da je viceadmiral Vilijam Galinis, koji je komandant Komande pomorskih pomorskih sistema, 14. oktobra izdao upozorenje celoj svojoj komandi od više od 85.000 civilnog i vojnog osoblja, rekavši: „Izvršni nalog koji nalaže vakcinaciju za sve savezne zaposlene dao jasan pravac. Brzo se krećemo ka radnoj snazi u kojoj su vakcinacije uslov za zaposlenje. Iskreno, ako niste vakcinisani, nećete raditi za američku mornaricu.

Portparolka mornarice odbila je da komentariše ove nedelje na pitanje da li su odobrena neka verska ili medicinska izuzeća.

Tri trenutno dostupne vakcine protiv Kovid-19 su vakcine u jednoj dozi kompanije Džonson & Džonson i dve doze vakcina iz kompanija Moderna i Fajzer-Bajontek.

Kurir.rs/Epoh Tajms

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja