ZBOG UBISTVA BRITANSKOG POSLANIKA UHAPŠEN SIN BIVŠEG SOMALIJSKOG ZVANIČNIKA: Da li je ovaj mladić (25) promakao tajnoj službi?!
Foto: EPA / Facundo Arrizabalaga

britanac somalijskog porekla

ZBOG UBISTVA BRITANSKOG POSLANIKA UHAPŠEN SIN BIVŠEG SOMALIJSKOG ZVANIČNIKA: Da li je ovaj mladić (25) promakao tajnoj službi?!

Planeta -

Muškarac koji je u crkvi nožem izbo poslanika vladajuće Konzervativne stranke Dejvida Ejmsa, koji je posle toga preminuo, zove se Ali Harbi Ali. Reč je o 25-godišnjem Britancu somalijskog porekla, sinu savetnika bivšeg premijera Somalije, prenosi BBC.

Slučaj se vodi kao terorizam.

Uhapšenom muškarcu određen je pritvor u skladu sa Zakonom o terorizmu i petak je krajnji rok za njegovo ispitivanje o napadu nožem na poslanika Dejvida Ejmsa (69) u metodističkoj crkvi u mestu Li on Si, javlja BBC.

Lokalni zvaničnici potvrdili su da je zbog napada posle kojeg je Ejms preminuo uhapšen 25-godišnji Britanac somalijskog porekla.

Kako se navodi, otac osumnjičenog – Harbi Ali Kulane, nekadašnji je savetnik za medije bivšeg premijera Somalije Hasana Ali Kairea. Njega je, kako se dodaje, policija posetila i uzela mu telefon na analizu.

"U ovom konkretnom trenutku prolazimo kroz dosad nezapamćenu i užasnu situaciju", rekao je za Rojters Harbi Ali Kulane.

Osumnjičeni "promakao" tajnoj službi? Kako se navodi, Ali Harbi Ali je pre nekoliko godina bio u programu "Prevencija", koji ima za cilj da spreči radikalizaciju pojedinaca.

Reč je o programu prema kojem nastavnici, osobe od javnog uticaja, Nacionalna služba za zdravlje mogu da upute pojedinca na lokalnu policiju, socijalne radnike i druge stručnjake koji odlučuju da li će se i kako intervenisati u njihov život.

Smatra se da Ali u tom programu nije proveo mnogo vremena i nikada nije bio formalni predmet interesovanja britanske tajne službe MI5.

Inače, uključivanje u program je dobrovoljno i ne podleže krivičnoj odgovornosti.

Policija je tokom vikenda pretraživala tri adrese na području Londona i pretpostavlja se da je Ali delovao sam.

Rana istraga pokazala je da postoji mogućnost da je bio inspirisan islamskim ekstremizmom.

Prethodno je pronađen nož kojim je izboden poslanik Ejms, koji je drugi britanski poslanik ubijen u poslednjih pet godina.

Kurir.rs / RTS, BBC, Foto: EPA / Facundo Arrizabalaga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track