KINESKI TEST HIPERSONIČNE RAKETE JE PODIGAO SVE NA NOGE: Peking sve dematuje, evo o čemu se stvarno radi VIDEO
Foto: Profimedia

opasno

KINESKI TEST HIPERSONIČNE RAKETE JE PODIGAO SVE NA NOGE: Peking sve dematuje, evo o čemu se stvarno radi VIDEO

Planeta -

Kina je demantovala izveštaj da je ranije ove godine testirala hipersoničnu raketu sa nuklearnim sposobnostima, tvrdeći umesto toga da je izvršila proveru svemirske letelice usredsređenu na tehnologiju za višekratnu upotrebu.

Pozivajući se na više izvora poznatih po tom pitanju, Fajnenšel Tajms (FT) je u subotu izvestio da je Kina u avgustu izvela test projektila. U testu projektil sa nuklearnim sposobnostima lteo niskoj orbiti pre nego što je sišao do cilja, koji je promašio za oko 38 km (24 milje).

Ali u ponedeljak je kinesko ministarstvo spoljnih poslova opovrglo izveštaj.

"To nije bila raketa, već svemirsko vozilo", rekao je portparol ministarstva Džao Liđian na redovnom brifingu za novinare u Pekingu na pitanje o izveštaju lista, dodajući da je to bio "rutinski test" u svrhu testiranja tehnologije za ponovnu upotrebu letelice.

Džao je dodao da je suđenje, za koje je ministarstvo spoljnih poslova reklo da je održano u julu, a ne u avgustu, bilo „od velikog značaja za smanjenje troškova korišćenja svemirskih letelica i moglo bi da pruži zgodan i pristupačan način za kružnu turu radi mirnog korišćenja čovečanstva prostor. "

Tvrdio je da su mnoge zemlje u prošlosti izvodile slične testove.

Do razvoja događaja dolazi usred rastućih tenzija između Kine i Sjedinjenih Država, gdje su obavještajne agencije navodno bile „zatečene“ zbog navodnog raketnog testa.

Dva izvora koja citiraju novine rekli su da je suđenje pokazalo da je Peking postigao "zapanjujući napredak u hipersoničnom oružju i da je daleko napredniji nego što su američki zvaničnici shvatili".

Vašington pomno prati tekući program vojne modernizacije Pekinga kako bi procenio moguće rizike koje predstavlja njegov sve asertivniji strateški konkurent.

Kineski svemirski program vodi njena vojska i usko je povezan sa planom izgradnje hipersoničnih projektila i drugih tehnologija koje bi mogle da promene odnos snaga sa SAD.

Hiperzvučni projektili putuju više od pet puta većom brzinom od zvuka u gornjoj atmosferi - ili oko 6.200 km/h.

Iako su sporije od tradicionalnih balističkih projektila, koji lete u svemir pre nego što se vrate na strmim putanjama pri većim brzinama, hiperzvučne rakete su upravljive, pa ih je teže pratiti i braniti.

Uz Kinu i SAD, nekoliko drugih zemalja takođe radi na hipersoničnoj tehnologiji.

I Rusija i Severna Koreja tvrde da su uspešno testirale hipersonične rakete.

Indija, Japan, Australija, Francuska i Nemačka u međuvremenu su u procesu razvoja takvog oružja, prema izveštaju objavljenom u avgustu američke Službe za istraživanje Kongresa SAD (CRS).

U izveštaju CRS -a se navodi da su brojne druge države - uključujući Iran, Izrael i Južnu Koreju - takođe "sprovele temeljna istraživanja o hipersoničnim vazdušnim strujanjima i pogonskim sistemima, ali možda u ovom trenutku ne koriste mogućnosti hipersoničnog naoružanja".

Kurir.rs/Al Džazira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track