RAKETA ISPALJENA SA PODMORNICE Severna Koreja izvršila novo raketno testiranje prema Japanu
Foto: EPA/KCNA

česta testiranja

RAKETA ISPALJENA SA PODMORNICE Severna Koreja izvršila novo raketno testiranje prema Japanu

Planeta -

Severna Koreja ispalila je balističku raketu sa podmornice u vode u blizini obala Japana, saopštila je južnokorejska vojska.

Lansiranje severnokorejske balističke rakete sa podmornice (SLBM), koje su potvrdili zvaničnici Južne Koreje i Japana, usledilo je nakon što su se delegacije SAD i Južne Koreje sastale u Vašingtonu kako bi razmatrali zastoj u nuklearnim pregovorima sa Pjongjangom, prenosi Rojters.

Jedna balistička raketa lansirana je jutros oko 10:17 po lokalnom vremenu iz okoline Sinpa, mesta gde su ukotvljene severnokorejske podmornice i stacionirana oprema za probno ispaljivanje balističkih projektila, saopšteno je iz združenog generalštaba južnokorejske vojske.

-Naša vojska pomno prati situaciju i održava spremnost u bliskoj saradnji sa Sjedinjenim Državama, kako bi se pripremila za eventualna dodatna lansiranja, navodi se u saopštenju štaba južnokorejskih vojnih čelnika (JCS) JCS -a.

Predsednička kancelarija saopštila je da će sazvati sastanak svog Saveta za nacionalnu bezbednost radi razmatranja lansiranja.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je da su detektovana dva balistička projektila, dodajući kako je "žalosno" što je Severna Koreja poslednjih nedelja izvela više raketnih testova.

Predstavnici stotine međunarodnih kompanija i međunarodnih oružanih snaga okupili su se u Seulu na svečanom otvaranju Međunarodne izložbe vazduhoplovstva i odbrane (ADEX), najvećem južnokorejskom sajmu vojne opreme, na kojem se predstavljaju borbeni avioni nove generacije, jurišni helikopteri, bespilotne letelice i drugo napredno naoružanje, kao i svemirske rakete i civilni avioni.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track