IZBO BRITANSKOG POLITIČARA 17 PUTA Nadzorne kamere usnimile ubicu nekoliko sati pre KRVAVOG PIRA! Isplivali novi detalji VIDEO
Foto: Printscreen/Youtube/Sky News

velika britanija

IZBO BRITANSKOG POLITIČARA 17 PUTA Nadzorne kamere usnimile ubicu nekoliko sati pre KRVAVOG PIRA! Isplivali novi detalji VIDEO

Planeta -

Islamističkog teroristu Alija Harbija Alija (25), osumnjičenog za ubistvo konzervativnog političara Dejvida Ejmsa, snimile su nadzorne kamere u severnom Londonu samo nekoliko sati pre nego što je nasmrt izbo 69-godišnjeg političara.

Noseći dug kaput i crni ranac, osumnjičeni se vidi kako ide ulicom sa levom rukom u džepu. On je nedelju dana ranije zakazao sastanak sa 69-godišnjim poslanikom, piše Dejli mejl.

Ali, koji živi svega nekoliko ulica dalje, u to vreme navodno je išao do železničke stanice Gospel Oak.

Policija trenutno istražuje njegovo kretanje u satima koji su prethodili napadu i proverava da li je ubica ušao u voz u Gospel Oaku kako bi otputovao na mesto, gde je Ejms gostovao na skupu svoje izborne jedinice u metodističkoj crkvi Belfairs u Eseksu.

Put koji traje oko 90 minuta znači da je Ali mogao da stigne oko 10.30 sati, što je sat i po pre nego što je Dejvid napadnut.

Policija je snimke kamera uzela u subotu iz prodavnice u blizini kuće osumnjičenog za koju se misli da je delio sa svojom tetkom i rođacima.

Ubijeni političar u petak popodne izboden je 17 puta, a bivši Alijevi prijatelji kažu da se 25-godišnjak radikalizovao gledajući Jutjub videozapise osuđenog propovednika mržnje Anema Čudarja.

Rečeno je da su policajci i obavještajni zvaničnici zbunjeni zašto je 69-godišnji političar torijevac izabran za napad od strane osumnjičenog islamističkog ekstremiste. Izveštaji su u početku sugerisali da je Dejvid, pobožni rimokatolik, koji je bio poslanik za Sautend Vestu, izabran zbog njegovih političkih stavova ili religije.

Istražitelji sada veruju da možda nije postojao određeni motiv za targetiranje Ejmsa i da je 69-godišnjak izboden nožem jer je njegov navodni ubica uspeo da zakaže sastanak sa njim u crkvi u petak.

Danas je otkriveno da su ocu osumnjičenog za terorizam džihadisti pretili smrću i da "prezire teroriste" nakon što su ga zastrašili ekstremisti al-Šababa u njegovoj rodnoj Somaliji.

Dejli mejl piše kako je Alijeve ekstremističke stavove među prvima uočio njegov učitelj pre najmanje pet godina, nakon čega je problematični mladić upućen na službeni kurs deradikalizacije. Baš u to vreme Ali se i otuđio od roditelja i preselio kod tetke i njenih sinova u severni London.

Roditelji su mu se rastali dok je bio dete, a otac se vratio u Somaliju. Jedan komšija, koji poznaje porodicu 20 godina, rekao je da je Ali govorio da želi da psotane lekar, da je polagao ispite i izgledao "zapadnjački".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track