NJUJORK UKLANJA KIP JEDNOG OD OSNIVAČA SAD: Premešta se nakon više od veka zbog robovlasničke prošlosti 3. američkog predsednika
Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

jedan od autora Deklaracije nezavisnosti

NJUJORK UKLANJA KIP JEDNOG OD OSNIVAČA SAD: Premešta se nakon više od veka zbog robovlasničke prošlosti 3. američkog predsednika

Planeta -

Grad Njujork je odobrio predlog o uklanjanju kipa Tomasa Džefersona, jednog od osnivača Sjedinjenih Država, iz Gradske većnice u kojoj se nalazio više od jednog stoleća, zbog njegove robovlasničke prošlosti.

Gradsko veće jednoglasno je usvojilo predlog o uklanjanju kipa Tomasa Džefersona, koji je i jedan od autora Deklaracije nezavisnosti Sjedinjenih Država.

Džeferson je na svojoj plantaži u Virdžiniji u zatočeništvu držao više od 600 robova i robinja, a s jednom od robinja imao je šestoro dece.

Uklanjanje kipa iz većnice već nekoliko godina traže latinoamerički i afroamerički članovi gradskog veća.

Trebalo bi da bude premeštena

Očekuje se premeštaj statue u dvoranu Istorijskog društva grada Njujorka.

Treći američki predsednik, "Tomas Džeferson ispisuje neke od najsramnijih stranica u dugoj i bogatoj istoriji naše zemlje", rekla je afroamerička članica veća grada Njujorka, Ejdrien Adams.

Raspravu o prisutnosti ovoga kipa u prostorima Gradske većnice Njujorka oživeo je pokret 'Black Lives Matter' (Životi crnaca su važni), koji je pokrenula nasilna smrt Afroamerikanca Džordža Flojda.

U maju 2020. njega je u Mineapolisu kolenom pritisnutim o grlo ugušio policajac.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja