Najnovije vesti

ONI SU STUPILI NA TLO AMERIKE MNOGO PRE KOLUMBA: Nova studija pokazuje kada su Vikinzi prešli Atlantik i gde su se tačno nastanili
Foto: All Canada Photos / Alamy / Profimedia

novi dokazi

ONI SU STUPILI NA TLO AMERIKE MNOGO PRE KOLUMBA: Nova studija pokazuje kada su Vikinzi prešli Atlantik i gde su se tačno nastanili

Planeta

Vikinzi su svojim brodovima prešli Atlantski okean i nastanili se u Kanadi još 1021. godine, tvrde naučnici u novoj studiji kojom su hteli da otkriju kada su tačno Evropljani došli na američko tlo.

Istraživanja drvenih artefakata pokazuju da su skandinavski ratnici već bili aktivni na kontinentu pre tačno 1.000 godina. To sugeriše da su upravo oni bili prvi ljudi koji su prešli Atlantik do Amerike, prestigavši Kolumba za 471 godinu. Mesto poznato kao L'Anse aux Meadows, nalazi se na severnom poluostrvu Njufaundlenda, a istraživači su došli do konačnog rezultata, odnosno, godine zahvaljujući dvama izvorima: cepanim drvima i solarnoj oluji koja se dogodila pre više od hiljadu godina, prenosi CNN.

Kada su Vikinzi stigli do L'Anse auk Meadovs, posekli su drveće metalnim noževima, koje nije proizvelo autohtono stanovništvo koje je u to vreme živelo na tom području. Drveni komadi, ostavljeni u naselju, došli su sa tri različita drveta. Unutar tih delova nalazili su se prstenovi koji su uključivali jasne indikacije da je to bila 993. godina. Godinu dana ranije naučnici su već potvrdili da se dogodila velika solarna oluja koja je skoro brzinom svetlosti oslobodila tok kosmičkih zraka ili visokoenergetskih čestica sa Sunca. Ova pojava je izražen i čest "potpis” u godovima drveća i pokazatelj da datira još iz 993. godine.

"Izrazit napredak u proizvodnji radiokarbona koji se dogodio između 992. i 993. godine naše ere otkriven je u arhivama drveća iz celog sveta", rekao je Majkl Di, vodeći autor studije i vanredni profesor hronologije izotopa na Univerzitetu u Groningenu u Holandiji. Sva tri drvena predmeta pokazuju isti znak iz solarne oluje: tačno 29 godova pre nego što se susretnu sa ivicom kore.

"Pronalaženjem znakova iz solarne oluje, odnosno 29 godova, zaključili smo da se aktivnost sečenja pomenutog drveta dogodila 1021. godine posle Hrista", rekla je Margot Kuitems, koautor i postdoktorski istraživači na Univerzitetu u Groningenu.

Studija koja uključuje ove nalaze objavljena je u sredu u časopisu Nature.

Kurir.rs

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track