KVAR U NUKLEARKI: Ruski isključili reaktor zbog pare, tvrde da nema povećane radijacije
Foto: Profimedia

sve normalno

KVAR U NUKLEARKI: Ruski isključili reaktor zbog pare, tvrde da nema povećane radijacije

Planeta -

Nuklearni reaktor na jugu Rusije isključen je pošto je otkriveno da ispušta paru, ali to nije dovelo do povećanja radioaktivnog zračenja, saopštile su vlasti.

Kako navodi Rosenergoatom, podružnica ruske nuklearne agencije Rosatoma, reaktor br. 2 od četiri koliko ih ima ta elektrana blizu Rostova na Donu, na jugu zemlje, morao je da bude isključen zbog popravki, pošto je u sredu u 23.54 sati po srednjeevropskom vremenu otkriveno da pušta paru.

Uzrok je neispravan spoj na 18-milimetarskoj cevi kojom neradioaktivna voda ide u generator pare reaktora, navodi isti izvor.

"Mlaz pare bio je tanak", rekao je za AFP Andrej Timonov, portparol Rosenergoatoma i dodao da incident nije opasan i da će se "sve popraviti za dva dana", kada se cev ohladi.

Rosenergoatom navodi da je nivo radioaktivnog zračenja u krugu elektrane "normalan".

Rusija je među glavnim proizvođačima nuklearne energije u svetu. Rosatom ima u svojoj nadležnosti 38 reaktora izgrađenih uglavnom u sovjetsko doba, u 11 elektrana širom zemlje.

Sovjetski Savez je u leto 1986. bio poprište najgore nuklearne katastrofe u istoriji, kada je eksplodirao reaktor br. 4 u Černobilju, danas u Ukrajini, kada su radioaktivne čestice kontaminirale dobar deo Evrope.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track