Najnovije vesti

DVE BITKE U ISTOM DANU: Kod Trafalgara Britanci su zagospodarili svetom! Egipćani prvim raketama potopili izraelski razarač
Foto: Printscreen/ Youtube, Printscreen/Twitter

Isti dan i mesec, različite godine i vek

DVE BITKE U ISTOM DANU: Kod Trafalgara Britanci su zagospodarili svetom! Egipćani prvim raketama potopili izraelski razarač

Planeta

Na današnji dan u 19 i 20 veku odigrale su se dve pomorske bitke, koje su svaka na svoj način označile jednu prekretnicu. Prva je "Bitka od Trafalgara", a druga je potpanje izraelskof razarača "Eliat" protivbrodskom raketom sa čime je započela raketna era u pomorskom ratovanju.

Bitka kod Trafalgara

Na današnji dan navršava se 216 godina od jedne od najvećih bitaka u istoriji pomorskog ratovanja " bitka kod Trafalgara".

Bitka kod Trafalgara se odigrala 21. oktobra 1805. tokom Napoleonovih ratova, u kojoj su se sukobili francuska i britanska mornarica. To je bila najvažnija pomorska bitka vođena tokom Napoleonovih ratova.

Napoleon je Veliku Britaniju smatrao za najvećeg neprijatelja i dugo je planirao pohod na nju u nameri da je osvoji.

Godine 1805 komandant britanske Mediteranske flote, admiral Horacio Nelson je s Kraljevskom mornaričkom flotom od 27 brodova porazio i uništio francusku i špansku kombinovanu flotu od 33 broda zapadno od rta Trafalgar.

Admiral Nelson umro je u završnom delu bitke, ali tada je već osigurao svoje mesto u istoriji kao najveći britanski mornarički junak.

Admiral Horacio Nelson sahranjen u Katedrali Sv. Pavla u Londonu, posle pogibije.. Njegov brod HMS Victory stoji i danas u luci Portsmauth. Velika je Britanija tom pobedom stekla potpunu nadmoć na moru koju je držala sve do početka Drugog svetskog rata.

Druga značajna pomorska bitka koja se odigrala na današnji dan, a bila je prekretnica u istoriji pomorskog ratovanja bila je potapanje izraelskog razarača "Eliat" protivbrodskim raketama, što je bila prva upotreba takve vrste naoružanja u pomorskom ratovanju.

Potapanje razarača Eliat

Naime tog 21. oktobra 1967. dva egipatska raketna čamca klase Komar naoružana protivbrodskim raketama P-15 (SS-N-2 Styx po NATO klasifikaciji), nedaleko od teritorijalnih voda Egipta u blizini Port Said presrela su izraelski razarač "INS Eliat".

Naime prema nekim izvorima u napadu učestovovao je i egipatski raketni čamac klase "Osa I". U prilog toj tvrdnji ide i to što je navodno lansirano ukupno šest protivbrodskih projektila . Pošto RČ klase "Komar" nose po dva lansera na bokovima, dok RČ nose po četiri svaki, po dva na boku s leve i desne strane. Egipćani su lansirali šest raketa, koje su sa visokom preciznošću pogodile brod. Bilo kakve rekacije posade nije bilo. Brod je jedonstavno oteran na dno. Inače raketa P-15 je imala relativno primitivan radarski sistem samonavođenja, koji je bio neotporan na elktornska ometanja, kojih faktički tad izraelci nisu ni imali.

Ovaj napad je navodno imao svoju prethodnicu u noći 5. na 5. jun te 1967 kada je jedan razarač i nekoliko topovnjača izvršilo neuspešni napad na egipatsku luku port said, ali su bili odbijeni dejstvima obalske artiljerije. Narednog dana ehipatke podmornice su navodno uzvratile napad na izraleku luku Haifa.Izraelci su zatim četri meseca krenuli ponoov, ali su presretnuti.

Dva egipatska raketna čamca klase Komar brojeva „504“ i „501“ u sumrak lansirali su rakete. Prvo je „504“ započelo napad lansiranjem 2 rakete P-15 direktno na razarač, posada Eilata je videla dva narandžasta bljeska kako iz pravca Port Saida lete prema njima. Kapetan je naredio povećanje brzine broda na 36 čvorova kako bi pokušali izbeći narandžasti plamen koji je jurio prema njima. Pokušali su izvođenjem cik-cak manevra, ali na nekih 6 nautičkih milja (oko 8 km) od broda rakete su jurnule prema brodu. Posada je pokušala protivavionskim topovima Bofors kalibra 40 mm da zaustavi rakete, ali bezuspešno. Prva je udarila u centra broda, a druga je prodrla u motorno odeljenje i eksplodilala. Brod se posle dva sata borbe da se zaustavi prodor vode nagnuo i prevrnuo. Međutim tu napad nije stao usledilo je drugo lansiranje i to sa čamca 501. Jedna od lansiranih raketa je udarila u prevrnuti brod , a druga je pala u more. Posle dodatne eksplozije razarač je potonuo.

Preživeli sa broda su to definisali kao viziju realnog pakla.

U ovom napadu lanisrane su još dve rakete koje su nalae i pogodile još jedan izraelski brod. Međutim ovu informaciju je nemoguće potvrditi, iako su neki naši pomorski oficiri tvrdili da je to bilo tako.

Posadu razrača činio je 191 čovek. U napadu poginulo je 47 mornara, a njih 152 supelo je da preživi pakao na vodi. Od tih preživela 152 njih 41 je ranjen.

Potapanje razarača INS Eilat od strane egipatskog raketnog čamca Komar-clas sa raketama Styx (SS-N-2), uticalo na preorjentaciju mornarice Izraela da sa razarača pređe na raketne čamce odnosno (topovnjače).

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track