PORUKA STEJT DEPARTMENTA KREMLJU: Pošto nam ne date da zaposlimo koga želimo, Rusi će morati u Poljsku po iseljeničke vize za SAD
Foto: EPA / WILL OLIVER

zategnuti odnosi

PORUKA STEJT DEPARTMENTA KREMLJU: Pošto nam ne date da zaposlimo koga želimo, Rusi će morati u Poljsku po iseljeničke vize za SAD

Planeta -

Rusi koji žele da podnesu zahtev za dobijanje useljeničke vize za Sjedinjene Države sada moraju da idu u američku ambasadu u Poljskoj, jer ta usluga više nije dostupna u Rusiji, saopštio je Stejt department.

"Nećemo više davati nove termine za iseljeničke vize ruskim državljanima u Moskvi", rekao je Frans presu portparol Stejt departmenta i dodao da će se tim poslom od sada baviti američka ambasada u Varšavi.

Na internet stranici Stejt departmenta, Rusija je sada na listu zemalja "u kojima Sjedinjene Države nemaju konzularno predstavništvo ili čija je politička ili bezbednosna situacija dovoljno nesigurna ili neizvesna da ograničeno konzularno osoblje ne sme da razmatra" zahteve za vizu.

Među desetak zemalja na tom popisu su države u ratu ili neprijatelji Vašingtona poput Kube, Irana, Venezuele i Sirije.

Iz Vašingtona je saopšteno da "odluka ruske vlade da zabrani Sjedinjenim Državama zapošljavanje" ruskog osoblja ili osoblja trećih zemalja na lokalnom nivou "ozbiljno utiče" na njihovu "sposobnost pružanja konzularnih usluga".

"Izuzetno ograničen broj konzularnog osoblja u Rusiji trenutno nam ne dozvoljava da garantujemo rutinske usluge kao što su izdavanje viza ili pomoć američkim građanima", rekao je portparil Stejt departmenta.

Američka ambasada u Moskvi izdavaće samo "diplomatske ili službene vize".

Do ovakvog razvoja događa došlo je zbog sve zategnutijih odnosa SAD i Rusije i izbacivanja diplomata sa obe strane.

Na ovaj potez SAD-a reagovala je u portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Američke diplomate već dugo uništavaju sistem konzularnih usluga u Rusiji, pretvaraju u pakao nešto što bi trebalo da bude rutinska, tehnička procedura", navela je Zaharova na Telegramu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track