PRIZNALA GREŠKU Angela Merkel se kaje jer nije uspela da zaštiti penzionere!
Foto: EPA / Filip Singer

BITKA PROTIV KORONE

PRIZNALA GREŠKU Angela Merkel se kaje jer nije uspela da zaštiti penzionere!

Planeta -

Odlazeća kancelarka otkrila najveći propust svoje vlade u borbi koronavirusa, koji je u Nemačkoj do sada usmrtio više od 95.000 osoba

Vakcina je jedino rešenje... Vakcinacija starijih osoba
Vakcina je jedino rešenje... Vakcinacija starijih osobafoto: Shutterstock

Odlazeća nemačka kancelarka Angela Merkel otvoreno je priznala šta smatra najvećom greškom svoje vlade u borbi protiv koronavirusa! U intervjuu za Zidojče cajtung Merkelova je izjavila da se kaje jer nije uspela da zaštiti penzionere u zimu 2020.

Lično se angažovala

U tom periodu u Nemačkoj je od koronavirusa u domovima za stare i nemoćne preminulo 30.000 ljudi i veliki broj građana je ostao bez svojih voljenih. - Još sam tužna kad se setim tog perioda. Bilo je to za Božić prošle godine, tada smo imali testove za koronu. Ali uprkos tome, malo starih i nemoćnih je testirano. Lično sam pokušala da preko telefona odgovorne nateram da testiraju što je više moguće osoba. Obezbedili smo čak i besplatne testove za sve. Uprkos tome, proteklo je previše vremena i virus se raširio. To je bio najteži momenat u borbi protiv pandemije - poručila je kancelarka.

Dnevno oko 11.000 zaraženih - Vakcinisalo se skoro 80 odsto

Prema zvaničnim podacima, od koronavirusa u Nemačkoj su dosad preminule 95.794 osobe, dok su inficirane čak 4.477.002. Institut "Robert Koh" je objavio da je skoro 80 odsto odraslih potpuno vakcinisano, dok je 84 odsto građana primilo jednu dozu vakcine. Prema zakonu, sve osobe starije od 12 godina mogu da se vakcinišu. U zemlji koja ima 83 miliona stanovnika virusom se proseku dnevno zarazi nešto više od 11.000 osoba, dok je 68 preminulo u poslednja 24 sata.

Kako prenosi Bild, još u oktobru prošle godine virusolozi Hendrik Štrek iz bolnice u Bonu i Jonas Šmit-Kanasit sa univerziteta u Hamburgu pozvali su da se izvrši dodatna zaštita u domovima penzionera i ustanovama za smeštaj nepokretnih, jer neće biti dovoljno samo oslanjanje na zaključavanje i karantin. U to vreme vlada u Berlinu je držala stav da je nemoguće "potpuno zaštititi" neku od rizičnih grupa stanovništva. U Bundestagu (parlamentu) vodila se rasprava o tome da je koncept testiranja previše spor, tj. da se primenjuje tek kada dođe do širenja virusa.

Mrtvačnica... Kremacija preminulih od koronavirusa
Mrtvačnica... Kremacija preminulih od koronavirusafoto: Profimedia

- Rizične grupe nisu samo stari i nemoćni već i one osobe koje su ranije prebolele virus, a koje su bile potpuno zdrave - rekla je tada kancelarka.

Nije slušala struku

Struka je 28. oktobra 2020. godine zahtevala od kancelarke da se donese odluka po kojoj će posete domovima penzionera i ustanovama za zbrinjavanje starih i nemoćnih, kao i bolnicama, biti dopuštene samo sa negativnim testom i zaštitnom maskom. Uz to se predlagalo i detaljnije praćenje kontakata kako bi se sprečilo širenje virusa. Međutim, kancelarka je taj zahtev potpuno ignorisala na takozvanom korona samitu sa premijerima saveznih država. Na tom sastanku je usvojena odluka o zatvaranju restorana i hotela. Procenjuje se da je više od polovine preminulih u zimu 2020. u Nemačkoj bilo iz staračkih domova i domova za stare i nemoćne.

Kurir.rs/A.P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track