GEST DOBRE VOLJE IAKO SU ZEMLJE I DALJE U RATU Izrael otvara granicu sa Libanom! Poljoprivrednicima dozvoljeno da uberu masline
Foto: Shutterstock

Otvorena plava linija

GEST DOBRE VOLJE IAKO SU ZEMLJE I DALJE U RATU Izrael otvara granicu sa Libanom! Poljoprivrednicima dozvoljeno da uberu masline

Planeta -

Izrael otvara svoju granicu sa poljoprivredne radnike iz susednog Libana, zemlje sa kojom je tehnički u ratu, da uberu masline.

"U svetlu ekonomske situacije u Libanu i kao gest dobre volje prema libanskom narodu Izrael je otvorio granicu za pojoprivredne radnike iz Al Džabala, Itarona i Balide", navedeno je u sinoć objavljenom saopštenju.

Izraelska vojska je dozvolila da radnici pređu takozvanu Plavu liniju, crtu razgraničenja iz 2000. godine koju su odredile UN, do izvesne mere što im omogućava da uberu masline na izraelskoj teritoriji.

Vojni portparol je rekao da je nekoliko grupa moglo da pređe granicu od 10. oktobra, a u saopštenju se dodaje da su snage UN u Libanu koje nadgledaju tampn zonu izmedju dve države obavestile libansku stranu o tom gestu.

Napetost između dve zemlje je ponovo eskalirala u avgustu kada je Izrael izveo prve udare iz vazduha posle sedam godina na libansku teritoriju i proiranski Hezbolah tvrdio da je izveo prvi direktni raketni napad na Izrael od 2019. godine.

Hezbolah i Izrael ratovali su 2006. godine mesec dana i u tom ratu poginulo je oko 1.200 ljudi u Libanu, uglavnom civila i 160 Izraelaca, najviše vojnika.

Rat se završio prekidom vatre uz posredovanje UN, a dve susedne zemlje su 2020, takodje zahvaljući posredovanju svetskog tela, započele pregovore o pomorskoj granici, ali su ti pregovori trenutno u zastoju.

Liban je u protekle dve godine suočen s ekonomskom, političkom i socijalnom krizom i stanovnici su pod drakonskim restrikcijama banaka koje sprečavaju lak pristup novcu.

Vrednost lokalne valute opala je za oko 90 odsto u odnosu na dolar na crnom tržištu.

Oko 80 odsto stanovnika se bori da izbegne siromaštvo u vreme rastuće inflacije i nestašica goriva, lekova i struje.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track