AUSTRALIJA UKIDA STROGU ZABRANU: Od 1. novembra građani će moći da putuju u inostranstvo
Foto: DAVID GRAY / AFP / Profimedia

korona u svetu

AUSTRALIJA UKIDA STROGU ZABRANU: Od 1. novembra građani će moći da putuju u inostranstvo

Planeta -

Australija je potvrdila da će sledeće nedelje ukinuti zabranu, koja je onemogućavala njenim građanima da putuju u inostranstvo bez posebne dozvole.

Australijanci su proveli 19 meseci pod jednim od najstrožih pravila o putovanjima na svetu, kako bi sprečili širenje pandemije korona virusa, piše Bi-Bi-Si.

Moraju se vakcinisati pre nego što napuste zemlju

Od 1. novembra ljudima više neće biti potrebna nikakva posebna dozvola za napuštanje zemlje, pod uslovom da su potpuno vakcinisani. Za sada su to samo Australijanci, ali će neka pravila za strance takođe uskoro biti ublažena, saopštila je vlada.

"Pre kraja godine očekujemo da ćemo moći da primimo potpuno vakcinisane radnike i međunarodne studente“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Karen Endruz u saopštenju.

Premijer: Vreme je da se naši životi vrate

Premijer Skot Morison pozdravio je najavljeno otvaranje granica, rekavši da je vreme da se Australijancima vrate njihovi životi.

Trenutno, oni koji napuštaju Australiju, koja je imala više od 160.000 zaraženih koronavirusom i 1.653 smrtna slučaja, to mogu učiniti samo u izuzetnim slučajevima. Ulazak u zemlju je takođe dozvoljen samo izuzetno, a postoji maksimalan broj onih koji mogu ući u Australiju.

Australijanci mlađi od 12 godina biće izuzeti od obaveze vakcinacije da putuju, a drugim nevakcinisanim putnicima je i dalje će biti potrebna posebna dozvola i moraju biti u karantinu, u određenim hotelima, 14 dana po povratku.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track