OTKRIVENO ZAŠTO JE FEJSBUK POSTAO META: Dobro došli u METAVERZUM budućnost, umesto da gledate bićete USRED ZBIVANJA iz fotelje!
Foto: Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

društvene mreže

OTKRIVENO ZAŠTO JE FEJSBUK POSTAO META: Dobro došli u METAVERZUM budućnost, umesto da gledate bićete USRED ZBIVANJA iz fotelje!

Planeta -

Zakerberg je siguran da je ovo naša budućnost. Hajde da vidimo šta znamo o njoj!

Mark Zakerberg prvi put posle 17 godina ima novu titulu - on je direktor i osnivač kompanije META, kompanije koja okuplja društvenu mrežu Facebook, a koja se do sada zvala isto tako, ali i platforme Messenger, Instagram, WhatsApp i Oculus.

“Mislim da, u suštini, kao kompanija prelazimo sa razmišljanja da nam je Facebook ispred svih, na to da je to sada metaverzum“, objasnio je Mark Cukerberg u uključenju uživo, obrazlažući promenu imena i brenda Facebook kompanije u META.

Sve ovo jako podseća na ono što su uradili Google i Alphabet, samo što je Mark Cukerberg ostao tu gde jeste, za razliku od osnivača Google kompanije, koji su se 2015. godine povukli kad je nastupila Alphabet faza i on nema nameru da se povlači - ostaje tu trajno!

"Poslednjih decenija tehnologija je ljudima dala mogućnost da se povežu i da iskažu sebe što prirodnije. Kada smo započeli Fejsbuk kompaniju, većinom smo pisali na sajtovima. Kada su ljudi nabavili telefone sa kamerama, internet je postao više vizuelan i mobilan. Kako se konekcije ubrzavaju, video postaje još bolji način za deljenje iskustava, a onda je tu i proširena ili virtuelna realnost", objasnio je Mark.

Umesto da samo posmatrate sadržaje, vi ćete biti usred zbivanja, a nećete ni napustiti svoju kuću, to je metaverzum!

U metaverzumu, moći ćete da radite gotovo sve što vam padne na pamet - da se družite sa prijateljima i porodicom, radite, učite, zabavljate se, kupujete ili kreirate - ali i da stvarate nove doživljaje koji se ne uklapaju u ono o čemu razmišljamo kad smo za računarima ili na telefonima.

Zakerberg je odlučio da samo ove godine u metaverzum uloži najmanje 10 milijardi dolara i da ubrza razvoj novog modela koji povezuje živi i imaginarni svet. Prema obrazloženju Zakerberga - vreme je za novu eru i to je praktično sve što je rekao novo o metaverzumu, za koji još uvek nemamo sve detalje i metaverzum kao takav je i dalje u nekakvoj izmaglici i pod velom tajni.

Ipak, Zakerberg je za The Verge rekao da o promeni imena i brenda razmišlja još od 2012. i 2014. godine, kada su pripojili Instagram i WhatsApp aplikacije, a da su razmišljanja o tome intenzivirana nakon kupovine Oculus biznisa.

“Mislim da je zbunjujuće da se dve kompanije - matična i društvena mreža - zovu isto i da će promena imena pomoći ljudima da se povežu sa META kompanijom kao što to čine sa Fejsbuk društvenom mrežom. Facebook je oduvek bila matična kompanija Fejsbuk mreže, ali sad se ta dva entiteta i drugačije zovu“, objasnio je Zakerberg.

Na pitanja da li je Fejsbuk promenio ime zbog optužbi na svoj račun da ne vodi računa o svojim korisnicima i da iskorišćava njihovu patnju, Zakerberg je rekao da je to odvojen problem i da on nije uticao na promenu imena kompanije u META.

Za metaverzum, koji će biti mešavina svih stvarnosti - žive, naše svakidašnje, proširene i virtuelne - Fejsbuk planira da izbaci i AR naočare i poseban uređaj za pomešanu realnost.

Ipak, proći će neko vreme dok ne zakoračimo ili makar ne vidimo oko sebe metaverzum - Zakerberg tvrdi da će metaverzum biti razvijen najranije za pet godina, a do tada ima mnogo posla, kojem se on lično izuzetno raduje.

Kurir.rs/Smartlife.Mondo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track