AMERIČKA MORNARICA SPREMA SVOJ NOVI SUPER LOVAC: Evo po čemu će biti bolji od F-35!
Foto: EPA / Peter Klaunzer

projekat

AMERIČKA MORNARICA SPREMA SVOJ NOVI SUPER LOVAC: Evo po čemu će biti bolji od F-35!

Planeta -

Komanda vazdušnih sistema američke mornarice (NAVAIR) objavila je novi koncept svog budućeg borbenog aviona, koji bi trebalo da zameni F/A-18E/F Super Hornet 2030-ih, piše Drajv.

Kao deo programa F/A-XX, mornarica se nada da će izgraditi klasu jeftinih ofanzivnih borbenih aviona. Prema NAVAIR-u, specifične mogućnosti i tehnologije F/A-XX su u razvoju, međutim analiza pokazuje da bi trebalo da ima veći domet i veću brzinu, da uključuje pasivnu i aktivnu senzorsku tehnologiju i da poseduje mogućnost upotrebe oružja većeg dometa, programiranu za budućnost. Kako se Super Hornet povlači iz upotrebe, kombinacija F-35C i F/A-XX bi trebalo da obezbedi mornarici taktičku prednost u vazdušnoj borbi. Veći domet aviona omogućio bi nosačima da se drže dalje od sve opasnije neprijateljske odbrane, koja uključuje sve snažnije protivbrodske krstareće i balističke rakete.

Konceptne skice F / A-XX koje je objavio NAVAIR pokazuju pseudo „lambda“ krila slična YF-23. Mornarica je saopštila da konačni koncept mora pouzdano uključiti buduće ključne tehnologije: pogon, senzore, mreže, automatizaciju i druge sisteme, ali u granicama pristupačnosti.

Takođe se očekuje da će F/A-XX delovati zajedno sa grupama dronova opremljenih sistemima za elektronsko ratovanje. Naravno, predstavljene su samo okvirne ideje o novom avionu koje su i dalje podložne promenama, a njegova proizvodnja je daleko od početka. Činjenica da je Boing još 2009. godine pomenuo F/A-XX kao ideju šeste generacije borbenih aviona govori da je realizacija spora.

Kurir.rs/Geopolitika.news

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track