TENZIJE SE NE SMIRUJU Britanija upozorila Francusku: Odustanite u roku 48 sati ili slede tužbe
Foto: Sameer Al-DOUMY / AFP / Profimedia

posledice bregzita

TENZIJE SE NE SMIRUJU Britanija upozorila Francusku: Odustanite u roku 48 sati ili slede tužbe

Planeta -

Britanija je danas upozorila Francusku da u sporu oko prava na ribolov odustane u roku od 48 sati ili će se suočiti sa pravnim tužbama prema trgovinskom sporazumu o Bregzitu.

-Francuzi su uputili potpuno nerazumne pretnje, uključujući Kanalska ostrva i našu ribarsku industriju, i moraju da povuku te pretnje ili ćemo u suprotnom da upotrebimo mehanizme našeg trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom za preduzimanje mera, rekla je ministarka spoljnih poslova Liz Trus za Sky, a prenosi Index.hr.

-Francuzi su se ponašali nepošteno. To nije u okviru trgovinskog sporazuma. A ako se neko ponaša nepošteno u trgovinskom sporazumu, imate pravo da preduzmete mere protiv njih i tražite neku kompenzaciju. A to ćemo da učinimo, ako Francuzi ne odustanu, dodala je.

Problem sa ribolovom

Prema ugovoru o Bregzitu koji je stupio na snagu 1. januara, pristup zemalja Evropske unije britanskim vodama reguliran je kroz izdavanje dozvola za ribarenje.

Evropski ribari mogu da nastave da love u britanskim vodama ako mogu da dokažu da su to činili i ranije. Međutim, za to im je potrebna dozvola Londona, pri čemu je nastao spor dve države.

Pariz je zapretio Londonu strožim zdravstvenim i bezbednosnim proverama kamiona koji stižu sa britanske teritorije, kao i zabranom iskrcavanja ulova britanskih ribara u francuskim lukama od utorka, ako Britanci dotad ne izdaju više dozvola za francuske ribare.

Ove odluke je London ocenio kao ''preterane'' i zapretio da će zauzvrat pooštriti kontrolu evropskih brodova u svojim vodama.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track