OČAJNIČKI APEL MALE NACIJE: Ako nas svetski lideri ne poslušaju i ne zaustave klimatske promene, bukvalno ćemo nestati! VIDEO
Foto: Profimedia

tuga

OČAJNIČKI APEL MALE NACIJE: Ako nas svetski lideri ne poslušaju i ne zaustave klimatske promene, bukvalno ćemo nestati! VIDEO

Planeta -

Maršalska ostrva bi mogla da nestanu u roku od 50 godina ako se ništa ne uradi u borbi protiv globalnog zagrevanja, upozorio je državni izaslanik za klimu.

Tina Stege je rekla da ostrva već osećaju posledice klimatskih promena, uključujući duže i intenzivnije suše i porast nivoa mora, i pozvala svetske lidere da deluju pre nego što nestanu.

Stege je rekla da se nada da će ishod samita Cop26 u Glazgovu ove nedelje pomoći da se spase njen dom u centralnom Pacifiku.

„Želim da izađem sa sporazumom koji drži 1,5C (ograničenje globalnog zagrevanja) na dohvat ruke".

„Ako to prođemo, budućnost je zaista nezamisliva. Želim da vidim da imamo podršku i solidarnost, posebno po pitanju prilagođavanja za moju zemlju u kojoj je život sa 1,1C izazov, ali će život sa 1,5C biti veoma bolan.

Radimo na nacionalnom planu adaptacije, koji zovemo naš plan opstanka, i moramo da imamo nadu za našu budućnost

Fillips je pitao Stege da li ona sugeriše da, ako se problem ne reši, Maršalska ostrva više neće biti u roku od 50 godina.

„Mi smo nacija koja se nalazi samo dva metra iznad nivoa mora".

„Gledamo na porast nivoa mora od 0,5 metara, što znači godišnje poplave, i moramo da počnemo da razmišljamo o tome kako da podignemo zemljište i zgrade i kako ćemo preživeti u svetu od 1,5C".

„Ne mogu da prihvatim ishod da će Maršalska ostrva biti istorija za 50 godina. Mislim da nikome na ovom svetu nije prihvatljivo da otpisuje državu.

„Mi smo na prvoj liniji fronta i najranjiviji smo, ali ako zaštitite najugroženije, zaštitite sebe. Moramo imati nadu za našu budućnost."

Ostrva imaju samo 60.000 stanovnika, ali su jedna od prvih zemalja na svetu koja je ozbiljno pogođena klimatskim promenama.

Očekuje se da će porast nivoa mora dovesti u opasnost 40% svih zgrada u glavnom gradu Majuro, a 96% njih u opasnosti od čestih poplava.

Gospođa Stege je dodala: „Radimo na nacionalnom planu adaptacije, koji nazivamo našim planom za preživljavanje, i moramo imati nadu za našu budućnost.

„Ne prepuštam našu budućnost istoriji, to nije izbor.

„Naš izbor je da radimo i da se borimo i da se pobrinemo da imamo sigurnost i sigurnost za moju decu i decu moje dece.

„To će biti drugačija realnost, to će biti transformisana stvarnost, mi to vidimo, ali ne prihvatamo da stvarnost ne znači budućnost.

Kurir.rs/maldonandburnhamstandard

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track