OZBILJNA UPOZORENJA IZ GLAZGOVA! Gutereš: Čovečanstvo sebi kopa GROB! Džonson: Sudiće nam sa gorčinom oni koji još nisu rođeni!
Foto: EPA / ROBERT PERRY

cop26

OZBILJNA UPOZORENJA IZ GLAZGOVA! Gutereš: Čovečanstvo sebi kopa GROB! Džonson: Sudiće nam sa gorčinom oni koji još nisu rođeni!

Planeta -

Premijer Velike Britanije Boris Džonson poručio je danas da, ukoliko lideri sveta ne postignu ozbiljan dogovor u Glazgovu, sva obećanja sa samita o klimatskim promenama u Kopenhagenu i Parizu biće samo prazna priča, dok je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio da čovečanstvo "sebi kopa grob".

Džonson je, u svom izlaganju citirao aktivistu za borbu protiv klimatskih promena Gretu Tunberg, koja je ranije govorila da su obećanja lidera "ništa osim bla, bla, bla".

Imamo tehnologiju i možemo naći novac, rekao je Džonson i naglasio da je pitanje da li se to želi.

Dok političari govore šta će biti 2050. ili 2060. godine, prosečna dob delegata COP je preko 60 godina, a deca koja će nam suditi još nisu ni rođena, upozorio je on, prenosi BBC.

Antonio Gutereš, Boris Džonson
foto: EPA / ROBERT PERRY

Ukoliko ne uspemo, neće nam oprostiti, znaće da je Glazgov bio istorijska prekretnica na kojoj nismo uspeli, rekao je Džonson.

Sudiće nam sa gorčinom i ozlojeđenošću i biće u pravu. COP26 ne sme biti kraj priče o klimatskim promenama, dodao je.

Posle Džosona, učesnicima samita obratili su se aktivisti iz ugroženih delova sveta, među kojima je Amazon.

Gutereš je rekao da zavisnost ljudi od fosilnih goriva gura čovečanstvo na ivicu.

"Ili ćemo mi stati ili će to nas zaustaviti. Vreme je da kažemo dosta. Dosta ubijanja za ugljenikom. Dosta je da tretiramo prirodu kao toalet. Dosta sagorevanja, paljenja, rudarenja. Kopamo grobove sami sebi", rekao je Gutereš.

pronc Čarls, COP26, Glazgov
foto: EPA / ROBERT PERRY

Princ Čarls je, obraćajući se učesnicima samita, rekao da je pandemija korona virusa pokazala kako razarajuće mogu biti prekogranične krize.

"Vreme nam je bukvalno isteklo, a znamo šta moramo da učinimo. Hitno moramo sa smanjimo emisije gasova staklene bašte i da preduzmemo akcije da bi se bavili količinom ugljen dioksida u atmosferi", rekao je princ Čarls.

"Moja molba danas za zemlje je da zajedno kreiramo okolinu koja će omogućiti svakom sektoru industrije da predzme neophodne akcije. Znamo da nam za to trebaju hiljade milijardi, a ne milioni dolara", rekao je on, prenosi BBC.

kurir.rs / Fonet, Foto: EPA / ROBERT PERRY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track