AUKCIJA KOJA JE ZGROZILA IZRAEL: Prodaje se komplet za tetoviranje kojim su obeležavali Jevreje u Aušvicu FOTO
Foto: ERIC SCHWAB / AFP / Profimedia

zarada na zločinu

AUKCIJA KOJA JE ZGROZILA IZRAEL: Prodaje se komplet za tetoviranje kojim su obeležavali Jevreje u Aušvicu FOTO

Planeta -

Jerusalimska aukcijska kuća Tzolman zgrozila je Izrael nakon što je stavila na prodaju komplet za tetoviranje kojim su označavani Jevreji koji su bili zarobljeni i kasnije ubijani, u zloglasnom nacističkom logoru Aušvic u Poljskoj, jednom od najgorih mesta u istoriji Drugog svetskog rata.

Jevreji su bili obeležavani brojevima, a oni koji su preživeli strahote logora ceo život nosili su tetovaže sa svojim brojem na rukama kao jeziv podsetnik na stravične zločine koji su ih zadesili.

Stoga nije iznenađujuće što je u Izraelu vladala apsolutna konsternacija kada su se pojavile informacije da jedna aukcijska kuća prodaje baš komplet za tetoviranje Jevreja, original iz Aušvica, koji sadrži i - da stvar bude morbidnija - uputstva za upotrebu.

Iz kuće Tzolman navode da je reč o kompletu igala, koji je "najšokantnija memorabilija Holokausta".

Vlasnik Meir Tzolman, piše BBC, brani se da je predmet stavio na aukciju kako bi podigao svest o holokaustu.

"Ja sam poslednja osoba na svetu koja bi potcenila ili poništavala značaj Holokausta. Samo sam hteo da postignem da ovaj predmet dođe u prave ruke umesto da nestane u bespućima istorije", rekao je on lokalnim medijima.

Set se sastoji od 14 "pečata" i knjižice sa uputstvima za njihovo korišćenje, koja je napisana u fabrici Aesculap koja je proizvodila ovaj "alat". Aukcijska kuća navodi da je to jedan od samo tri seta za tetoviranje za koje se zna da i dalje postoje. Jedan se navodno nalazi u muzeju u Rusiji, a drugi u Aušvicu. Treći se prodaje i to, čini se, budzašto.

Naime, početna cena je bila deset dolara, ali je brzo rasla, iako krajnje nedovoljno. Cena kompleta je sada, uoči aukcije koja bi trebalo da se održi 9. novembra, samo 3.200 dolara. Organizatori procenjuju da bi set na kraju mogao da se proda za oko 30.000 do 40.000 dolara.

BBC podseća da je tokom Hitlerovog režima širom Evrope ubijeno najmanje šest miliona Jevreja, a većina njih je morala da bude označena ovim jezivim brojevima. Stoga nije iznenađujuće što su verski i politički lideri osudili ovu prodaju. Dani Dajan, lider Nacionalnog memorijala Jad Jašem u Izraelu, rekao je da se ta institucija snažno protivi komercijalizaciji jevrejskih ili nacističkih predmeta iz ere holokausta, napominjući da "pohlepa trgovaca" samo služi da podstakne druge da se upuste u ovu vrstu aktivnosti. Lider Evropske zajednice Jevreja, rabin Menahem Margolin, u pismu izraelskom ministru pravde pozvao je da se ova "odvratna prodaja" zaustavi.

Kurir.rs/Jutarnji list/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track