UPITNA ODLUKA KIJEVA: Bivši vođa neonacističke paravojne grupe postavljen za savetnika glavnokomandujućeg oružanih snaga
Foto: AFP / AFP / Profimedia

bizarno

UPITNA ODLUKA KIJEVA: Bivši vođa neonacističke paravojne grupe postavljen za savetnika glavnokomandujućeg oružanih snaga

Planeta -

Bivši vođa ukrajinske fašističke paravojne grupe "Desni sektor“, poznat po svojim ekstremno desničarskim stavovima, imenovan je za savetnika glavnokomandujućeg oružanih snaga zemlje.

"Naredbom general-potpukovnika Valerija Zalužnog postavljen sam za savetnika glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. Hvala na poverenju! Zajedno ćemo pobediti!” naveo je Dmitrij Jaroš na Fejsbuku.

Desni sektor je formiran 2013. godine kao konfederacija nekoliko radikalnih nacionalističkih grupa tokom nasilnih protesta u Kijevu koje je podržavao Zapad, prenosi Raša tudej.

Jedna od osnivačkih grupa organizacije bila je Trizub, paravojna grupa koju je pokrenuo Kongres ukrajinskih nacionalista, politička partija koja je idealizovala nacističkog saradnika Stepana Bandera. Kao šef Trizuba, Jaroš je izabran za vođu Desnog sektora.

Ova grupa je došla do izražaja 2014. godine, kada su njeni članovi bili umešani u nasilne sukobe sa pripadnicima policije. Takođe se sumnja da stoji iza masakra u Odesi 2014. godine, u kojem je više od 40 ljudi poginulo u požaru u gradskom Domu sindikata.

Grupa je takođe optužena za antisemitizam. U članku Kanadskog odbora za imigraciju i izbeglice, koji je kasnije ponovo objavila Agencija UN za izbeglice - Refworld, Desni sektor je umešan u incident "u kojem su grafiti sa kukastim krstovima ispisani na grobnicama na jevrejskom groblju“. Organizacija je odbacila optužbe.

Nakon događaja na Majdanu, kada su nasilni ulični protesti srušili demokratski izabranu vladu, oblasti Donjecka i Luganska u istočnoj Ukrajini su jednostrano proglasile nezavisnost od Kijeva. Kao odgovor, Desni sektor je formirao dobrovoljački bataljon za borbu protiv separatista.

Danas je Jaroš poznat po svom stavu da Ukrajina treba da eskalira rat u Donbasu i čak je predložio bacanje granata na zgradu opozicionog TV kanala 112, koja se nalazi u centru prestonice.

Ovaj neofašistički vođa paravojnih formacija, koji je takođe služio kao poslanik, poznat je po tome što je bio izrazito antiruski nastrojen i redovno je ponavljao uverenje vlasti u Kijevu da Moskva kontroliše separatiste u Donbasu. Jaroš je 2019. godine tvrdio da Kremlj planira da uništi Ukrajinu do 2024. i pozvao na intenziviranje borbenih dejstava u Donbasu kako bi se neutralisale "kolaboracionističke promoskovske snage“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track