MAKRON SA STILOM ISPRATIO ANGELU MERKEL Zahvalio joj na lekcijama kojima ga je naučila: Francuska vas je upoznala i volela! FOTO
Foto: Tardivon JC/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

ODLAZAK KANCELARKE

MAKRON SA STILOM ISPRATIO ANGELU MERKEL Zahvalio joj na lekcijama kojima ga je naučila: Francuska vas je upoznala i volela! FOTO

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron ispratio je u sredu uveče u velikom stilu odlazeću nemačku kancelarku Angelu Merkel, tvrdeći da je ona uspela da očuva jedinstvo Evrope tokom kriznih razdoblja.

Ugostivši je u srcu vinskog regiona Burgundije umesto u Jelisejskoj palati u Parizu - gde su Merkelovu dočekala četiri francuska predsednika – Makron joj je zahvalio na strpljenju sa njim i na lekcijama kojima ga je naučila.

"Od kada ste postali kancelarka, Francuska vas je upoznala i volela", rekao je Makron uručujući Merkelovoj najviše francusko priznanje, Veliki krst Legije časti.

0641409010, Angela Merkel, Emanuel Makron
foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP / Profimedia

On je dodao da je Merkelova prvo radila sa predsednikom Žakom Širakom, zatim sa Nikolom Sarkozijem kada su zajedno spasavali evrozonu tokom finansijske krize, zatim sa Fransoa Olandom, sa kojim se suočila sa pretnjom terorizma i izbegličkom krizom, a na kraju se sa njim borila protiv pandemije kovida-19.

0641467742, Angela Merkel, Emanuel Makron
foto: Tardivon JC/Pool/ABACA / Abaca Press / Profimedia

"Radili ste na očuvanju jedinstva Evrope kroz sve te šokove. Nadam se da će lekcije koje ste nas naučili - da ostanemo jaki u teškim vremenima, da se postaramo da ostanemo ujedinjeni kako se stvari ne bi raspale - da će te lekcije ostati sa nama“, rekao je Makron.

0641410318, Angela Merkel, Emanuel Makron
foto: PHILIPPE DESMAZES / AFP / Profimedia

"Angela! Angela! Bravo!", uzvikivala je masa koja je pozdravila dvojicu lidera u Bonu, centru Burgundije, vinorodnoj pokrajini u središtu zemlje. Opuštena kancelarka, u društvu francuskog predsednika i supružnika, Brižit Makron i Joakima Zauera, pozdravila je stotinak okupljenih. Posle zvaničnih samita G20 i COP26, atmosfera između dva lidera bila je veoma opuštena.

0641433239, Angela Merkel, Emauel Makron
foto: TARDIVON JC / Sipa Press / Profimedia

Posle kratke šetnje istorijskim centrom grada, Makron i Merkelova su posetili čuveni Hospices, arhitektonski dragulj izgrađen u 16. veku u stilu cvetne gotike. Sa supružnicima su posetili i zamak Кlo de Vožo, zaštitni znak vinogradarske Burgundije koji su u 11. veku osnovali cistercitanski monasi.

Кancelarka Merkel napušta politiku dok se u decembru očekuje formiranje nove nemačke vlade o kojoj trenutno pregovaraju socijaldemokrate (SPD), pobednici parlamentarnih izbora održanih 26. septembra, stranka Zelenih i liberali. Ako uspeju, dužnost kancelara preuzima sadašnji ministar finansija, socijaldemokrata Olaf Šolc.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track