OVO SUNCE NIJE NORMALNO: Ekstremno UV zračenje prži grad u Boliviji!
Foto: Andrew Crowhurst / Alamy / Profimedia

neobičan toplotni talas

OVO SUNCE NIJE NORMALNO: Ekstremno UV zračenje prži grad u Boliviji!

Planeta -

Bolivijski grad La Paz, koji se nalazi u planinama, zahvatio je neobičan toplotni talas sa rekordnim nivoom ultraljubičastog (UV) zračenja.

Stručnjaci veruju da je to zbog niskog nivoa oblaka koji može biti povezan sa klimatskim promenama.

Nivoi UV zračenja u tom gradu su poslednjih nedelja dostigli broj 21 na skali koja se obično penje samo do 20. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), UV indeks od 11 se već smatra "ekstremnim" i građanima se savetuje da izbegavaju izlaganje suncu.

"Ovo sunce nije normalno"

"Sunce strašno peče. Ovo sunce nije normalno", rekla je Segundina Mamani, stanovnica La Paza. Meštani ovog grada, koji se nalazi na nadmorskoj visini od 3.600 metara, pokušavaju da se rashlade jedući sladoled i boraveći u senovitim delovima.

Planine u Andima mogu biti pogođene nekim od najopasnijih nivoa UV zračenja na svetu, sa UV indeksom koji može da dostigne brojku od 40, ali je češći da je između 11 i 17, piše CNN.

Problem smanjenja oblaka

Bolivijski naučnici veruju da promena obrasca padavina i smanjenje oblačnosti pojačavaju efekte UV zračenja.

"U kišnoj sezoni može biti ista količina kiše, ali sama sezona sada kraće traje. To znači da se nivoi oblačnosti smanjuju, a nivoi UV zraka rastu", rekao je klimatolog Luis Blakut sa Univerziteta Major de San Andres (UMSA) .

Iako su povremene kiše donele izvesno olakšanje stanovnicima La Paza ove nedelje, stručnjaci veruju da će visoki nivoi UV zračenja trajati još najmanje nedelju dana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track