MAJKA PRIRODA MOŽE DA BUDE VRLO BIZARNA: Ova jeziva zombi gljivica pretvara insekte u raspomamljene nekrofile
Foto: Mauricio Acosta / Alamy / Alamy / Profimedia

nauka

MAJKA PRIRODA MOŽE DA BUDE VRLO BIZARNA: Ova jeziva zombi gljivica pretvara insekte u raspomamljene nekrofile

Planeta -


Naučnici su nedavno otkrili da patogena gljivica entomophthora muscae ulaže neverojatan napor kako bi iskoristila seksualne nagone kućnih muva.

Naime, ova gljivica je, kako se čini, sposobna da utiče na njihov mozak putem snažnog afrodizijaka koji raspiruje plamen požude kod zdravih mužjaka.

Muve zbog uticalja gljivice imaju veći polni nagon prema suprotnom polu, bez obzira na to da li je ženka živa ili ne, što ponekad znači da "zaskaču" mrtve ženke pune spora ove gljivice, piše Science Alert.

Reproduktivna želja je močna pokretačka sila u prirodi i idealna za iskorišćavanje - od biljki koje pretvaraju svoje cvetove u ženke insekata kako bi naterale mužjake da urade težak posao nošenja polena, do gljivica koje na prevaru mame mužjake paukova da se pare sa zaraženim ženkama.

Zombi gljivica iskorišćava ovu slabost na neverovatan način i ekolog Andreas Naundrup i njegove kolege sa Univerziteta u Kopenhagenu sproveli su niz eksperimenata u kojima su mužjacima muva ponudili izbor između zaraženih i neinficiranih mrtvih ženki.

Iako je broj sletanja na tela zaraženih i nezaraženih ženki bio podjednak, imali su veću sklonost parenju, odnosno veći broj pokušaja, ako se blizu njih nalazila inficirana mrtva ženka u kasnoj fazi otpuštanja spora.

Gotovo tri četvrtine mužjaka izloženih inficiranim ženkama u kasnoj fazi otpuštanja spora se njima i zarazilo, u poređenju s 15 posto mužjaka koji su pokušali da se pare sa leševima u ranoj fazi sporulacije.

Stručnjaci su zatim analizirali reakcije antena mužjaka muva na žive muve, neinficirane leševe i zaražene mrtve ženke u kasnoj fazi otpuštanja spora i pokazalo se da su bile najaktivnije kod ovih poslednjih, navodi Sajens Alert.

Naundrup je potom proveravao kako mužjaci muva reaguju na same spore.

Stavio je četiri muške muve u malu komoru u kojoj su bile dv posude. Unutar svake, koja je na poklopcu imala ulaz taman za veličinu muve, nalazio se komad papira. U jednoj je papir bio posut sporama gljivica, a u drugoj ne. Tokom eksperimenta, sve četiri muve su 43 puta sletele na papir sa sporama i samo 17 puta na papir bez spora.

Kada su uporedili hemikalije koje su prisutne u ranoj fazi sporulacije, kasnoj fazi sporulacije i kod nezaraženih muva, otkrili su jedan poseban hemijski profil dugolančanih alkohola i estera koji na mužjake djeluje kao afrodizijak.

Stručnjaci su zatim analizirali jedinjenja E. muscae i ustanovili da ova gljiva tokom sporulacije u kasnoj fazi ispušta ključne enzime za koje je poznato da proizvode ove spojeve.

Nakon što spora dođe do prikladnog domaćina, iz nje raste sistem micelija koji seže u deo mozga koji kontroliše kretanje. Gljivica zatim manipuliše muvom i tera je da se kreće prema višim predelima koji su pogodniji za oslobađanje spora, istovremeno je proždirući iznutra i stvarajući nove spore koji na kraju izlaze iz mrtve muve.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track