DOBRO POGLEDAJTE ŠTA JE OVO: Najružniji a moguće i najveći, nađen na Novom Zelandu! Ne zna se kako je nikao! FOTO, VIDEO
Foto: AP

iznenađenje prirode

DOBRO POGLEDAJTE ŠTA JE OVO: Najružniji a moguće i najveći, nađen na Novom Zelandu! Ne zna se kako je nikao! FOTO, VIDEO

Planeta -

Kolin i Dona Kreg-Braun okopavali su svoju baštu na Novom Zelandu kada je Kolinova motika udarila u nešto ogromno ispod površine zemlje.

Bračni par je kleknuo i počeli su da napipavaju šta bi to moglo da bude. Kolin se zapitao da li je to neka čudna gljiva, kao živovcka kugla sa izraslinama. Kada ga je Kolin izvukao vilama zagrebao je malo po površini, ispod ljuske i probao ga. Hvatio je da je rčm o krompiru.

"Nismo mogli da verujemo“, rekla je Dona. “Bilo je jednostavno ogromno.”

Dona Kreg Braun, Novi Zeland, krompir
foto: AP

I ne baš lepo. Dona je opisala ovaj krompir kao ružan, mutantskog izgleda.

Međutim, reč je o verovatno najvećem krompiru ikad zabeleženom. Kada ga je par odvukao u svoju garažu i stavio na staru vagu, težio je neverovatnih 7,9 kilograma. To je teško kao par džakova običnog krompira ili jednom malom psu, opisali su.

Dona Kreg Braun, Novi Zeland, krompir
foto: AP

Nekoliko nedelja nakon ovog neobičnog pronalaska od 30. avgusta, krompir je postao nešto poput slavne ličnosti na njihovoj maloj farmi u blizini Hamiltona.

Krompir su nazvali Dag, prema načinu na koji je iskopan, a Kolin je čak napravio i mala kolica na kojima ga vuče.

Dona Kreg Braun, Novi Zeland, krompir
foto: AP

"Stavili smo mu šešir. Objavii smo njegove slike na Fejsbuku, vodili ga u šetnju, davali mu malo sunca“, rekao je Dag. „Sve je to pomalo zabavno. Neverovatno je šta zabavlja ljude" rekao je.

Dona Kreg Braun, Novi Zeland, krompir
foto: AP

Zvaničnije vaganje u lokalnoj farmerskoj radnji pokazalo je da je Dag težak 7,8 kilograma. Trenutni upis u Ginisovu knjigu rekorda za najteži krompir je "čudovište" iz Britanije iz 2011. koje je bilo teško nešto manje od 5 kg. Par kaže da su se prijavili Ginisu da Daga procene i da čekaju da se jave.

Dona Kreg Braun, Novi Zeland, krompir
foto: AP

Kolin je rekao da nema nikakvih tajnih saveta za baštovanstvo. Obično bacaju gomilu kravljeg đubriva i slame u svoju baštu i vide šta će se desiti. Rekao je da su uzgajali krastavce u toj oblasti svoje bašte pre nego što je korov zavladao i da nisu posadili krompir. Dag mora da je bio samozasejan, i vrlo verovatno da raste nekoliko godina ili više.

"Za mene je to misterija", rekao je Kolin. "To je jedno od malih prijatnih iznenađenja prirode."

Ali Dag se nije pokazao kao lak za održavanje. Kako je par pokazao krompir, počeo je da se suši i gubi na težini. Buđ je počela da se pojavljuje iz njegovih pukotina.

Tako je Kolin očistio Daga najbolje što je mogao i stavio krompir u zamrzivač, gde je i ostao.

Ali Kolin možda još nije završio sa Dagom. Pivar amater, Kolin je rekao da želi da pretvori Daga u lepu kapljicu vodke od krompira.

Kurir.rs / AP, Foto: AP / Colin Craig-Brown

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track