SLANI JEZIK: Zašto se Velika Britanija i Francuska bore oko dozvola za ribolov?
Foto: Sebastien Courdji / Xinhua News / Profimedia

spor ne prestaje

SLANI JEZIK: Zašto se Velika Britanija i Francuska bore oko dozvola za ribolov?

Planeta -

Velika Britanija i Francuska su u zavadi oko dozvola za ribolov nakon Bregzita u vodama Velike Britanije. Pregovori se nastavljaju, ali obe strane su zapretile različitim akcijama.

Prema sporazumu o trgovini i saradnji o Bregzitu (TCA), francuski ribari mogu da nastave da se bave ribolovom između šest i 12 nautičkih milja od obale Velike Britanije i od Gernzija i Džersija do 2026. godine ako imaju diskrecionu dozvolu koju je izdala Britanija, prenosi Gardijan.

Da bi dobili tu dozvolu, oni su prethodno morali da love ribu u tim vodama između 2012. i 2016. godine - ali dve zemlje se ne slažu oko dokaza potrebnih za prošlu aktivnost i koliko bi ih trebalo biti potrebno.

Francuska kaže da je za zonu od šest do 12 nautičkih milja do sada odobreno 210 dozvola, a tražene su 454.

Velika Britanija kaže da je odobrila oko 1.700 licenci, ili 98 odsto zahteva u EU. Ali ta brojka uključuje dozvole za ribolov u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni Britanije između 12 i 200 milja od obale, koje su bile automatske prema uslovima TCA.

Suština argumenta je da u spornim zonama (od šest do 12 milja, i oko Džersija i Grenzija), TCA definiše koji brodovi se kvalifikuju za dozvole kroz svoju prošlu aktivnost – ali ne precizira tačno koji dokaz je potreban.

Čime prete obe strane?

Francuska kaže da su pravila koje je nametnula Velika Britanija, Džersi i Gernzi nepravedna prema manjim čamcima, koji obično nemaju GPS opremu kako bi dokazali svoje prisustvo u vodama Velike Britanije. Britanija kaže da ima pravo da traži dokaze koje želi.

Francuski predsednik Emanuel Makron pozvao je u ponedeljak na dalje razgovore.

Čini se da obe strane veruju da je druga prekršila – ili će uskoro – prekršiti uslove TCA.

Francuski ministar za Evropu Klemen Bon rekao je u nedelju da Velika Britanija nije izdala značajnu količinu dozvola i da cilja na jednu zemlju.

-Ovo nije tehničko pitanje, to je politički izbor i kršenje TCA rekao je on.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras dala je u ponedeljak Francuskoj rok od 48 sati da povuče svoje ''potpuno nerazumne'' pretnje, upozoravajući da bi Britanija u suprotnom mogla ''iskoristiti mehanizme trgovinskog sporazuma sa EU da preduzme akciju''.

Šta se dalje dešava?

Zavisi kako se odvijaju razgovori, koje mere, ako ih ima, Francuska primenjuje i kako Velika Britanija odluči da odgovori, ali jedna ili obe strane bi mogle da uđu u proces rešavanja sporova u vezi sa TCA.

To bi podrazumevalo prvo odlazak na konsultacije, a zatim, ako one ne uspeju, može da usledi pokretanje arbitraže. Ako se utvrdi da je jedna strana prekršila TCA, ona mora da se pridržava presude u razumnom roku ili rizikuje da pobednička strana izvuče benefite od TCA.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track