ABU DABI DOZVOLIO NEMUSLIMANIMA DA SKLAPAJU BRAKOVE: Evo šta za cilj ima ovaj potez Ujedinjenih Arapskih Emirata!
Foto: - / Wavebreak / Profimedia

novi zakon

ABU DABI DOZVOLIO NEMUSLIMANIMA DA SKLAPAJU BRAKOVE: Evo šta za cilj ima ovaj potez Ujedinjenih Arapskih Emirata!

Planeta -

Najnoviji dekret vladara Abu Dabija dozvoljava nemuslimanima da svoj bračni status regulišu drugačije nego do sada, pa će od nedelje moći da sklapaju brakove, razvode se i imaju zajedničko starateljstvo nad decom prema odredbama građanskog prava, navode državne vesti. prenela je agencija WAM.

To je jedan od najnovijih poteza Ujedinjenih Arapskih Emirata, zemlje u kojoj je bračni status regulisan u skladu prema strogim načelima šerijata, da zadrži konkurentnost kao regionalno komercijalno središte.

Prema dekretu vladara Abu Dabija, šeika Kalife Zajeda al-Nahajana, koji je i predsednik UAE federacije od sedam emirata, novi zakon pokriva građanski brak, razvod, alimentaciju, zajedničko starateljstvo nad decom, dokaz očinstva. i nasleđe.

Dekriminalizacija predbračnog seksa

Cilj zakona je "da ojača položaj i globalnu konkurentnost Emirata kao jedne od najatraktivnijih destinacija za talente i ljude sa veštinama", prenosi WAM.

Građanski zakon za nemuslimane je prvi te vrste u svetu koji je "u skladu sa najboljom međunarodnom praksom".

U Abu Dabiju će biti osnovan novi sud za rešavanje nemuslimanskih porodičnih pitanja, a sva pitanja će se rešavati na arapskom i engleskom jeziku.

UAE su prošle godine uveli niz zakonskih izmena na saveznom nivou, uključujući dekriminalizaciju predbračnog seksa i konzumacije alkohola, a takođe je ukinuta odredba blažih kazni za slučajeve "ubistava iz časti".

Ta zalivska država nastoji da privuče strane investicije kroz zakonske promene i učini sebe poželjnijom za dugoročni boravak.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track