OSETILI SMO GAĐENJE I UŽAS: Rimokatolička crkva u Francuskoj rešila da obešteti žrtve! Oko 330.000 dece zlostavljano za 70 godina!
Foto: Profimedia /Valentine CHAPUIS / AFP

priznanje zločina i reparacija

OSETILI SMO GAĐENJE I UŽAS: Rimokatolička crkva u Francuskoj rešila da obešteti žrtve! Oko 330.000 dece zlostavljano za 70 godina!

Planeta -

Biskupi Rimokatoličke crkve u Francuskoj dogovorili su se danas da isplate novčanu nadoknadu žrtvama seksualnog zlostavljanja u okviru te verske zajednice.

Predsednik Francuske biskupske konferencije Erik de Mulen-Bofor pozdravio je taj potez kao "odlučan korak".

On je rekao da je Crkva prepoznala svoju "institucionalnu odgovornost" i odlučila da krene "putem priznanja i reparacije koji žrtvama otvara put za dobijanje obeštećenja".

"Osetili smo gađenje i užas u sebi kada smo shvatili koliku patnju je toliko mnogo ljudi preživelo i još preživljava", rekao je Mulen-Bofor.

On nije izneo detalje o iznosu nadoknade i načinu isplate.

Francuska biskupska konferencija održala je godišnji sastanak mesec dana nakon objavljivanja izveštaja koji je otkrio seksualno zlostavljanje dece velikih razmera u okviru Rimokatoličke crkve u Francuskoj.

Izveštaj je objavila nezavisna komisija koja je procenila da su sveštenici ili druge osobe povezane sa Crkvom seksualno zlostavljali oko 330.000 dece u prethodnih 70 godina.

Zataškavanje zlostavljanja od Crkve u izveštaju je opisano kao "sistemsko".

Kurir.rs / Beta, Foto: Profimedia / Valentine CHAPUIS / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track