STRAH U EVROPI MOŽE DA POPUSTI: Gasprom počeo da puni evropska skladišta!
Foto: Profimedia / STEFAN SAUER / AFP

na pragu zime

STRAH U EVROPI MOŽE DA POPUSTI: Gasprom počeo da puni evropska skladišta!

Planeta -

Ruski proizvođač gasa Gasprom saopštio je danas da je počeo da puni skladišta gasom namenjenim prodaji na evropskom tržištu, što bi moglo da stiša strahove od nestašice tog energenta na pragu zime.

Kompanija je objavila da je odobrila plan punjenja pet podzemnih skladišta gasom ovog meseca, navodi se u saopštenju za javnost uz napomenu da je posao punjenja već počeo.

Nakon perioda korišćenja gasa iz jednog od svojih najvećih skladišta u Evropi Haidah u Austriji, „Gasprom“ je u periodu od 6. do 7. novembra upumpao u njega 8,1 milion kubnih metara gasa.

Pored toga, ruski gasni gigant je u istom periodu sa više od osam miliona kubnih metara gasa dopunio skladište Jemgum u Nemačkoj, kao i otprilike 7,35 miliona kubnih metara gasa iz skladišta Rehden.

Kako se navodi, „Gasprom“ takođe nastavlja pumpanje gasa u skladište Bergemer u Holandiji, koje je za dva dana popunjeno za 17 miliona kubnih metara gasa.

Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin naložio je „Gaspromu“ da nakon što se napune gasom podzemna skladišta u Rusiji, započne povećanje isporuka u Evropu.

Cene gasa u Evropi naglo su skočile poslednjih meseci. Od početka avgusta do kraja septembra cena se više nego udvostručila, a 6. oktobra dostigla je istorijski maksimum od 1.937 dolara za hiljadu kubnih metara, nakon čega je na tržištu započeo pad, ali cene i dalje premašuju granicu od hiljadu dolara.

Predsednik Rusije je nekoliko puta izjavio da je Moskva uvek bila i biće pouzdan isporučilac gasa za potrošače u Evropi i Aziji i naglasio da zemlja u punom obimu ispunjava svoje obaveze.

Kurir.rs / Sputnjik, Foto: Profimedia / STEFAN SAUER / AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track