NJEGOVA PORUKA JAČA JE OD SVEGA ŠTO SU SVETSKI MOĆNICI REKLI U GLAZGOVU: Šef diplomatije ove zemlje javio se iz vode do kolena!
Foto: Profimedia / yePress via AFP

klimatski cop26 samit

NJEGOVA PORUKA JAČA JE OD SVEGA ŠTO SU SVETSKI MOĆNICI REKLI U GLAZGOVU: Šef diplomatije ove zemlje javio se iz vode do kolena!

Planeta -

Ministar spoljnih poslova Tuvalua održao je govor na klimatskoj konferenciji Ujedinjenih nacija u Glazgovu stojeći do kolena u morskoj vodi kako bi pokazao kako se njegova nisko pacifička ostrvska država nalazi na prvoj liniji klimatskih promena.

Snimci Sajmona Kofea kako stoji u odelu i kravati za govornicom postavljenoj u moru, sa podvrnutim nogavicama, uveliko se dele na društvenim mrežama, skrećući pažnju na borbu Tuvalua protiv porasta nivoa mora.

"Izjava suprotstavlja postavku COP26 sa stvarnim životnim situacijama sa kojima se suočava Tuvalu zbog uticaja klimatskih promena i porasta nivoa mora i naglašava smelu akciju koju Tuvalu preduzima da bi se pozabavio veoma hitnim pitanjima ljudske mobilnosti u uslovima klimatskih promena“, rekao je Kofe o svojoj video poruci konferenciji.

Tuvalu
foto: Profimedia / yePress via AFP

Snimak je napravila javna televizija TVBC na drugom kraju Fongafalea, glavnog ostrva Funafutija i najvećeg u Tuvaluu.

Mnogi veliki zagađivači obećali su na samitu COP26 da će intenzivirati svoje smanjenje ugljenika u narednim decenijama, a neki imaju za cilj nultu neto emisiju ugljenika do 2050. godine.

Međutim, lideri pacifičkih ostrvskih zemalja zahtevali su hitnu akciju, ističući da je u pitanju sam opstanak njihovih zemalja na nižoj nadmorskoj visini.

Kurir.rs / The Reuters, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track