BAŠ JE I NE VOLE Kamala Haris verovatno najnepopularnija potpredsednica SAD u istoriji!
Foto: EPA-EFE/Samuel Corum / POOL

anketa

BAŠ JE I NE VOLE Kamala Haris verovatno najnepopularnija potpredsednica SAD u istoriji!

Planeta -

Potpredsednica Amerike Kamala Haris je verovatno nanepopularnija potpredsednica u istoriji, kaže saradnik Skaj njuza iz SAD Majkl Ver pozivajući se na najnoviju anketu.

-Vidimo da samo 28 odsto Amerikanaca podržava ono što ona radi, rekao je Ver za Skaj njuz Australija.

Kako Ver navodi, ona je manje popularna od bivšeg potpredsednika Dika Čejnija koji je polarizovan kao arhitekta rata u Iraku.

-Posle pet godina borbenih dejstava, i dalje je dobio 30 odsto odobravanja. I to čak i nakon što je tokom lova ranio drugog lovca, rekao je Ver.

-Šta vam to govori o jadnoj potpredsedniciHaris?, zaključio je Ver.

Ko je Kamala Haris?

Kamala Haris
foto: EPA-EFE/Ken Cedeno/ POOL

Kamala Haris upisala se u istoriju kada je postala prva žena potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država, prvi Afroamerikanac i prvi Amerikanac azijskog porekla na tom položaju, nakon što je Džozef Bajden, na osnovu projektovanih rezultata, odneo pobedu na izborima za predsednika.

Haris (56) se smatra i očitim kandidatom za nominaciju Demokratske stranke 2024. godine, ako Bajden (78) bude odustao od drugog mandata.

Rođena je 20. oktobra 1964. godine u Oklendu u Kaliforniji, a još kao dete učestvovala je u demonstracijama za ljudska prava i pevala u horu baptističke crkve.

Diplomirala je na kalifornijskom Univerzitetu prava Hastings.

Karijeru je započela 1990. godine kao zamenik okružnog tužioca u okrugu Alameda, nakon osam godina postala je advokat krivične jedinice u okružnom tužilaštvu u San Francisku, a 2000. godine imenovana je za šefa tog odeljenja i osnovala prvi Državni biro za dečiju pravdu.

Haris 2003. godine postaje okružni tužilac u San Francisku, a 2010. godine postaje prvi državni tužilac Afroamerikanka u Kaliforniji.

Nakon predsedničkih izbora 2016. godine Haris postaje druga Afroamerikanka i prva Južnoazijska Amerikanka koja je osvojila mesto u Senatu SAD.

Tokom rada u Senatu postala je član Odbora za nacionalnu bezbednost i vladine poslove komore, Odbora za obaveštajne poslove, Odbora za pravosuđe i Odbora za budžet.

Kandidaturu za američke predsedničke izbore 2020. izjavila je na Dan Martina Lutera Kinga mlađeg 2019. godine, ali je odustala od trke pre kraja godine.

U avgustu 2020. godine Džo Bajden najavio je Kamalu Harisa za svog potpredsedničkog kandidata.

Haris je udata za advokata Daglasa Emhofa, koji iz prethodne veze ima dve ćerke.

Kurir.rs

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track