05:24

Dragan Radenović i Ilija Kajtez o žestokoj drami na granici Poljske i Belorusije, migranti samo nastavak specijalnog rata?

nezapamćeni haos

NOVA PRLJAVA IGRA ZAPADA! Sve veća drama na granici Poljske i Belorusije MIGRANTI SAMO NASTAVAK SPECIJALNOG RATA

Planeta -

Nezapamćen haos i dalje vlada na granici Poljske i Belorusije gde nekoliko hiljada migranata pokušava na sve načine da prodre na teritoriju Evropske unije!

Poljska, podsetimo, odbija da primi migrante na svoju teritoriju pa je poslednjih nedelja poslala stotine pripadnika svojih oružanih snaga na granicu, a podigla je i bodljikavu žicu u nastojanju da spreči bilo kakav pokušaj da se pridošlice iz Belorusije probiju.

- Poljska i Belorusija nemaju autentičnu politiku i zavisne su od svojih sponzora. Od njih zavisi sinhronizovani odgovor na pitanje migranata. Teško da to može da eskalira u sukob većih razemera. To ne interesuje ljude koji organizuju svet - rekao je profesor Dragan Radenović u jutarnjem programu Kurir televizije.

Dragan Radenović
foto: Kurir televizija

Pukovnik u penziji Ilija Kajtez smatra da EU neće dobti ništa time što pokušava pretnjama da uceni beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka.

- Moramo da vidimo uzrok krize. Početak je pohlepa Zapada i to pre svega Amerike koja je uništila određene države preko takozvanih obojenih revolucija i arapskih proleća. Relativno stabilne države su pretvorili u prah i pepeo i pokrenuli talas migranata. Sada hoće da drugi snose poslednice. Još se preko migranata obračunavate sa država koje su već pritisnute migrantima i nameću im svoje demokratske vrenosti - rekao je Kajtez.

Prava meta Zapada prema njegovim rečima nije Belorusije nego Rusija.

- Zapad ovako samo može još više da integriše Rusiju i Belorusiju. Niko nije toliko nastradao kao Belorusija u Drugom svetskom ratu. Beloruski narod ima pamćenje. Zašto hoće da nametnu sankcije Rusiji? To je prljava igra Zapada koja je nastavak specijalnog rata protiv Lukašenka jer obojena revolucija nije uspela u Belorusiji. Migranti su samo neka vrsta kolateralne štete. Poljska neće uspeti da zaustavi migrante bez obzira na armiju. Svi u Evropi su postali Orbani, ali niko ne želi da prizna - smatra Kajtez.

Ilija Kajtez
foto: Kurir televizija

Radenović smatra da je migrantska kriza na istoku Evrope prilika da se hrišćanstvo na tim prostorima reafirmiše.

- Nije više moguć ratni sukob. Ovo je specijalni rat koji se vodi do takvih detalja da ishod znaju samo ljudi koji su ga projektovali - rekao je profesor.

Kajtez je dodao da je posredi sukob dugog roka trajanja.

- Zapad ne želi da prihvati novu realnost. Istok se budi. Kina ima ogroman skok BDP-a. To se ne može zaustaviti na granicama Belorusije niti tako što ćete smeniti Lukašenka koji je navodno diktator - rekao je Kajtez i naglasio da je potez EU poprilično uzaludan.

Kurir.rs/M.L.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

01:21

Darko Trifunović o potencijalnom oružanom sukobu između Poljske i Belorusije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track