ODLUKA STUPILA NA SNAGU Beloruska aviokompanija zabranjuje ukrcavanje Sirijaca, Iračana i Jemenaca u Turskoj
Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia

migrantska kriza

ODLUKA STUPILA NA SNAGU Beloruska aviokompanija zabranjuje ukrcavanje Sirijaca, Iračana i Jemenaca u Turskoj

Planeta -

Na zahtev turskih vlasti, beloruska državna avio-kompanija Belavia saopštila je danas da će prestati da dozvoljava građanima Iraka, Sirije i Jemena da se ukrcavaju na letove iz Turske za Belorusiju usred migrantske krize na granici između Belorusije i Poljske.

-U skladu sa odlukom turskih vlasti, državljani Iraka, Sirije i Jemena od 12. novembra 2021. više neće biti primani na prevoz na letovima iz Turske za Belorusiju, navodi se u saopštenju na sajtu Belavije.

Ovo je saopšteno u vreme kada je nekoliko hiljada migranata uglavnom sa Bliskog istoka blokirano u teškim uslovima na granici između Belorusije i Poljske.

Ima više od 2.000 ljudi, među kojima mnogo Kurda koji su zaglavljeni više dana u "divljem" kampu sa beloruske strane granice.

Prema poljskom dnevniku Gazteta Viborča, deset migranata umrlo je u pograničnoj zoni u poslednjih nekoliko nedelja.

Evropska unija optužuje beloruske vlasti da organizuju ova migrantska kretanja, izdajući vize i iznajmljujući letove da bi se osvetile zbog zapadnih sankcija uvedenih vlastima predsednika Aleksandra Lukašenka posle brutalne represije opozicionara prošle godine.

Brisel osuđuje tu, kako je naziva "trgovinu ljudima" i pokušava da zaustavi dolazak migranata u Belorusiju kontaktiranjem zemalja, posebno na Bliskom istoku u nastojanju da ih ubedi da spreči ukrcavanje za letove za Minsk.

EU je takodje najavila da će nove sankcije biti donete protiv Lukašenkovog režima iduće nedelje.

Kurir.rs/CGTN/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track