U KAZAHSTANU NESTAŠICE STRUJE Krivi rudari kriptovalutama
Foto: EPA/ SASCHA STEINBACH

rudarenje

U KAZAHSTANU NESTAŠICE STRUJE Krivi rudari kriptovalutama

Planeta -

Kazahstan se bori da obezbedi energetske potrebe jer je trenutno suočen sa nestašicom električne energije prouzrokovane naglim povećavanjem "rudarenja" kriptovaluta.

Ova centralnoazijska zemlja je sada druga najveća lokacija za rudarenje bitkoina na svetu posle Sjedinjenih Država, navode stručnjaci.

Rudari su se masovno uselili u zemlju, zbog niskih cena električne energije, nakon što je Kina nedavno zabranila sve kripto transakcije i rudarenja.

To predstavlja problem za lokalne vlasti, piše Rojters, a prenosi Jahu njuz.

Vlada pokušava da odluči kako da oporezuje i reguliše uglavnom ''podzemnu industriju'' i industriju u stranom vlasništvu.

Snaga koju koriste ''rudari'' primorala je Kazahstan da uvozi energiju i racionalizuje domaće zalihe.

Renat Malikov je direktor lokalne rudarske kompanije BTC KZ.

-Od početka oktobra smo suočeni sa restrikcijama. Postoje periodi kada nam se isključuje struja. Ima dana kada nam je obezbeđeno samo 20 odsto ukupnog kapaciteta da zadovoljimo primarne potrebe, rekao je.

Pojedini vide kriptovalute kao način za brzo sticanje bogatstva.

Ali mnoge vlade veruju da bi to moglo da naštetiti investitorima i promoviše finansijski kriminal.

Sa većinom kazahstanskih rudarskih firmi koje pokreću stare elektrane na ugalj, mnogi smatraju da je posao suprotan globalnim ekološkim ciljevima.

Smatra se da neregistrovani operateri troše čak i više električne energije od priznatih firmi.

-Zbog pojave mnogih 'sivih' rudara, kompanije koje rudare ilegalno, u Kazahstanu imaju deficit električne energije. Zbog deficita vlada mora da ograniči potrošače. A rudarske kompanije koje rade legalno, 'beli' rudari, su prva koja potpada pod ograničenja. Naša kompanija je na listi, rekao je on.

Čak i tako, sve dok cene energije u Kazahstanu ostaju ograničene na veštački niskim nivoima, rudari se verovatno neće zaustaviti.

Ministar energetike Magzum Mirzagalijev je predložio vladi da ograniči isporuku električne enrgije na 1 megavat po firmi odnosno na 100 megavati za celo sektor. Taj predlog je naišao na kritike.

Procenjuje se da se u Kazahstanu nalazi oko 250.000 urađaja za rudaranje kriptovaluta. Ovi računari zahtevaju ogromne količine energije.

Pre samo tri godine, Narodna banka je pozvala na zabranu trgovanja kriptovalutama. Zatim je parlament 2020. godine usvojio zakon kojim se legalizuje rudarenje kriptovaluta i stvaraju dobri uslovi za ovu industriju, prenosi eurasianet.org.

Predlog zakokna uveo je koncept „digitalne imovine“ i postavio je osnovu za licencirane brokere kriptovaluta da otvore posao. Zakonom su takođe utvrđene stope za poreze koji se naplaćuju, povećane tarife za struju.

Govoreći nakon usvajanja zakona, ministar za digitalni razvoj Bagdat Musin, rekao je na sastanku vlade da je 13 firmi počelo sa rudarenjem u Kazahstanu sa investicijama od ukupno 188 miliona dolara. Do 2025. godine investicije bi trebale da dostignu 1,2 milijarde dolara.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track