PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA? Proveo 24 godine u zatvoru zbog zločina koji nije počinio, sada ga pustili i daju mu 750.000 odštete
Foto: HO / AFP / Profimedia

UPS, GREŠKA

PRAVDA JE SPORA ALI DOSTIŽNA? Proveo 24 godine u zatvoru zbog zločina koji nije počinio, sada ga pustili i daju mu 750.000 odštete

Planeta -

Donte Šarp, koji je osuđen na doživotnu robiju sa 19 godina, moći će da se prijavi za odštetu do 750.000 dolara.

Guverner Severne Karoline pomilovao je muškarca koji je proveo 24 godine iza rešetaka zbog ubistva za koje je dugo govorio da ga nije počinio.

Donte Šarp je pušten na slobodu 2019. godine a pomilovanje koje je dobio mu omogućava da podnese zahtev za odštetu do 750.000 dolara zbog pogrešne presude.

"Gospodin Šarp i drugi koji su pogrešno osuđeni zaslužuju da se ta nepravda u potpunosti i javno prizna“, rekao je guverner Roj Kuper.

Šarp je 1995. godine, kada je imao 19, osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva 33-godišnjeg Džordža Radklifa tokom posla sa drogom. Šarp je sve vreme tvrdio da je nevin i u jednom intervjuu 2019. rekao je da su njegova vera i znanje da je nevin bili razlog zašto nije hteo da prihvati ponudu blaže kazne u zamenu za priznanje krivice.

Na virtuelnoj konferenciji za novinare u petak, samo sat vremena nakon Kuperove objave, Šarp je rekao da je bio u neverici kada ga je njegov advokat nazvao sa vestima. Rekao je da to još obrađuje i da misli na one koji su izašli na ulice i podržavali ga i molili se u njegovo ime.

"Još uvek sam nekako zbunjen", rekao je Šarp. "Kada imate posla sa ljudskim bićima, to može ići na bilo koji način, i da i ne. Nisam znao šta da očekujem. Verovao sam u pomilovanje”, dodao je on.

Vladin slučaj protiv Šarpa se delimično oslanjao na svedočenje 15-godišnje devojke koja je tvrdila da je videla Šarpa kako ubija Radklifa, ali je kasnije povukla svoj iskaz i rekla da nije bila prisutna u vreme pucnjave. Kasnije je rekla da su njene tvrdnje izmišljene, na osnovu onoga što su joj rekli istražitelji.

Šarp je više puta tražio da se suđenje ponovi, ali bez uspeha sve dok bivši državni islednik nije posvedočio da državna teorija pucnjave nije medicinski ili naučno moguća. Sudija je potom naložio da se ispitaju dodatni dokazi. Šarp je pušten iz zatvora u avgustu 2019. nakon što je tužilac rekao da država neće ponovo pokrenuti suđenje.

Aktivisti su dugo tražili Šarpovo oslobađanje. Poslednjih meseci, grupe za rasnu pravdu zahtevale su od guvernera da Šarpu da pomilovanje koje je neophodno da bi podneo zahtev za nadoknadu za njegovu pogrešnu osudu. Održali su bdenja ispred Kuperove državne rezidencije u centru Ralija nekoliko nedelja.

Entoni Spirman, dugogodišnji vođa NAACP Severne Karoline koji je bio među onima koji su učestvovali u bdenju ispred guvernerove vile, rekao je: "Ovo je trebalo da se desi odavno".

Šarp je rekao da će nastaviti da vrši pritisak da drugi zatvorenici dobiju pravdu. "Moja sloboda je i dalje nepotpuna, sve dok još uvek ima ljudi koji greškom idu u zatvor, koji su greškom oszđeni i koji čekaju na pomilovanje“, rekao je on.

Kurir.rs/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track