VRATITE NAM SKULPTURE KOJE STE UKRALI! Micotakis traži od Londona da se Grčkoj vrate čuvene mermerne statue sa Partenona
Foto: Profimedia

odnete iz atine u 19.veku

VRATITE NAM SKULPTURE KOJE STE UKRALI! Micotakis traži od Londona da se Grčkoj vrate čuvene mermerne statue sa Partenona

Planeta -

Grčki premijer Kirjakos Micotakis ponovo je zatražio od Britanskog muzeja da im vrate mermerne skulpture sa Partenona koje je lord Eldžin "ukrao " sa atinskog Akropolja.

U intervjuu Dejli telegrafu, Micotakis je naveo da su 2500 godina stare mermerne skulpture poznate kao "Eldžinovi mermeri" ili "Partenonski mermeri" ukradene iz Atine i da im je mesto u muzeju Akropolja.

"Naš stav je vrlo jasan. Mermerne skulpture su ukradene u 19. veku, mesto im je u akropoljskom muzeju i moramo da imamo iskrenu diskusiju po ovom pitanju", rekao je on.

"Siguran sam da bi, da postoji spremnost vlade, mogli da postignemo neki sporazum sa Britanskim muzejom u smislu da im pošaljemo neka kulturna blaga na zajam, blaga koja nikada nisu napustila zemlju", rekao je Micotakis.

Mermerne skulpture odnete su sa Akropolja pre više od 200 godina i od tada su predmet rasprave. Nekada su ukrašavale Partenon i druge građevine na Akropolju ali je polovinu njih početkom 19 veka u Britaniju preneo lodr Eldžin.

antička umetnost, Elčginove statue, skulptura, Akropolj
foto: Profimedia

Micotakis je rekao i da će o ovom pitanju razgovarati sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom na samitu sledeće sedmice.

"Odbijanje da razgovaramo o ovoj temi bi, u kontekstu svega što se dešava sa vraćanjem kulturnih braga, bio anahroni pristup. Bila bi to fantastičan potez Britanije", rekao je on.

Džonson je ranije ove godine jasno stavio do znanja kakav je stav Londona.

"Razumem osećanja grčkog naroda, uključujući i premijera Micotakisa, po ovom pitanju. Ali britanska vlada godinama ima čvrst stav da je lord Elgin skulpture legalno kupio i da su one legalno vlasništvo Britanskog muzeja", rekao je Džonson grčkom listu Tea Nea.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track