ŽIVOT ĆE VAM BITI BEDAN I VRLO SAMOTAN! Šef australijske lekarske komore preti nevakcinisanima drakonskim kaznama
Foto: Flo Rols / Zuma Press / Profimedia

kvinslend

ŽIVOT ĆE VAM BITI BEDAN I VRLO SAMOTAN! Šef australijske lekarske komore preti nevakcinisanima drakonskim kaznama

Planeta -

Pedsednik Australijske lekarske komore u Kvinslendu uputio je sumorno upozorenje antivakserima.

Australija je nedavno odustala od kontroverzne "nula-kovid" strategije kojom su beskrajnim zatvaranjima pokušali da iskorene koronavirus, ali su sada, ako je suditi po istupima istaknutijih ličnosti iz tamošnjih kriznih štabova, krenuli u drugu krajnost.

Predsednik Australijske lekarske komore (AMA) u Kvinslendu Kris Peri bukvalno je zapretio sugrađanima koji ne žele da se vakcinišu novčanim kaznama i optužbama za prevaru, ali i izolovanošću od ostatka društva.

"Život nevakcinisanih će biti bedan. Nećete moći da se sakrijete", rekao je Peri za televiziju Kanal 9.

Peri je govorio o budućnosti Kvinslenda u svetlu koronavirusa i nazvao one koji pokušavaju da izbegnu vakcinaciju "ludacima".

On je upozorio da će čak i oni koji imaju opravdani razlog zašto ne mogu da se vakcinišu imati problema jer "neće moći da dođu do lekara koji će im to odobriti". Govoreći o kaznama, on je naveo da "pacijenti koji lažu mogu da budu optuženi za prevaru".

"Ako na ovaj način pokušavate da zaobiđete sistem, imaćete mnogo problema, niste ni svesni sa čime ćete se suočiti", rekao je on a prenosi Raša tudej.

Ranije ove sedrmice vlasti Kvinslenda izdale su dopunu svojih propisa na osnovu kojih je vakcinacija obavezna za sve zaposlene u privatnim zdravstvenim institucijama. Oni su dobili rok do 15. decembra da prime obe doze i pokažu dokaz kako bi mogli da nastave sa poslom i normalnim životom.

"Ako to ne uradite, bićete vrlo usamljeni jer nećete nigde moći da odete i zabavite se", rekao je Peri.

Najavljene su i kazne od 1378 australijskih dolara za sve one koji prekrše pandemijske odredbe. Istovremeno, poslodavcima je rečeno da pozovu policiju ako posumnjaju da netko krši mere.

"Pabovi i kafići moraju da provere da li su ljudi vakcinisani pre nego što ih puste unutra, inače će njihovi poslovi propasti zbog kazni", rekao je glavni lekar Kvinslenda.

Australija je do sada registrovala nekih 188.000 slučajeva virusa iako imaju neke od najstrožijih mera na svetu, uključujući najduži lokdaun i obaveznu vakcinaciju određenih grupa ljudi. Mere su izazvale žestoke proteste nezadovoljnih stanovnika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track