PRAVI TOMAS KRAUN: Bankar koji je ukrao silan novac, pa zaradio milione i postao profesionalni golfer, 52 godine izmicao pravdi
Foto: Printscreen/YouTube

umro na slobodi

PRAVI TOMAS KRAUN: Bankar koji je ukrao silan novac, pa zaradio milione i postao profesionalni golfer, 52 godine izmicao pravdi

Planeta -

Muškarac koji je radio kao blagajnik u Klivlendu i koji je svom poslodavcu pre 52 godine ukrao 215.000 dolara, konačno je pronađen. Jedini problem je što su ga američki maršali otkrili šest meseci pošto je preminuo.

Teodor Džon Konrad preminuo je u 71. godini u predgrađu Bostona u maju, kao slobodan čovek. Oprobao se kao prodavac luksuznih automobila da bi na kraju bankrotirao a njegova supruga i ćerka su za njegovu tajnu saznale tek nekoliko dana pre nego što je umro od raka.

Konrad je uspešno izveo jednu od najvećih pljački banki u Klivlendu i zbrisao da plenom koji danas vredi više od 1,7 miliona dolara.

Bio je to posao "iznutra" budući da je radio kao blagajnik u Nacionalnoj banci u Klivlendu gde je imao pristup stotinama hiljada dolara. Konrad je drugarima rekao da je pljačka banke lak posao i kasnije je to dokazao kada je jednog petka uveče išetao sa tadašnjih 215.000 dolara u papirnoj kesi.

Pljačka je otkrivena tek kada se Konrad, koji je tada imao 20 godina, nije pojavio na poslu u ponedeljak.

Kada je banka proverila sefove, otkrili su da im fale i novac i zaposleni. Pljačka je izazvala haos u medijima i spekulacije gde je Konrad otišao - Pariz, Kaliforniju ili na Havaje?

Kolege koje su radile sa njim rekle su vlastima da je Konrad bio opsednut sada kultnim filmom sa Stivom Mekvinom "Afera Tomasa Krauna".

Film je priča o fiktivnom milijarderu Tomasu Kraunu koji krade iz zadovoljstva. Konrad je navodno film pogledao više puta i prijateljima je govorio da je pljačka banke zapravo jednostavna i da on planira nešto slično.

Tri meseca posle pljačke, jedan par iz Ohaja viđen je kako ćaska sa mladićem u hotelu na Havajima. Policija veruje da je mladić bio Konrad.

"Čim su pomenuli Klivlend, on je ustao i nestao", rekao je KITV zamenik američkih maršala Dejvid Siler.

Kada se par vratio kući, prepoznali su ga sa fotografija koje su kružile po medijima.

"Imao je stan. Navodno je iznajmljivao stan a to znači da je bio u kontaktu sa nekim, gazdom i plaćao je taj stan kešom. Sve je na korak od otkrića", rekao je Siler.

Međutim, ispostavilo se da je begunac Ted Konrad mnogo veća zagonetka budući da je izmicao vlastima više od pet decenija.

Konrad je na listi najtraženijih begunaca SAD i zvaničnici su ga tražili uzduž i popreko SAD, od Vašingtona i Kalifornije preko Teksasa, Oregona i Havaja.

Slučaj se "ohladio" sve do prošle sedmice kada su maršali iz Klivlenda otputovali u Boston i tamo definitivno identifikovali Tomasa Randejla iz Linfilda, Masačusets kao Teodora Konrada.

Konrad je živeo skromnim životom u predgrađu Bostona od 1970. godine, blizu lokacija gde je snimljen prvi film o Tomasu Kraunu.

Ukradeni novac mu nije dugo potrajao i narednih godina je imao finansijskih problema, prenosi Klivlend.com. A svoju tajnu je porodici otkrio tek nekoliko dana pred smrt od raka pluća.

U čitulji se navodi da je Konrad vreme provodio u Bostonu i na Floridi, kao i da je bio profesionalni golfer i instruktor u Pembrok kantri klubu.

Osim golfa, voleo je automobile i 40 godina je bio uspešni prodavac luksuznih kola.

"Bio je i izvanredan kuvar koji je voleo da gleda kulinarske emisije i skuplja recepte i isprobava ih sa ženom i ćerkom", navodi se u čitulji.

"Prošle sedmice identifikovali smo Tomasa Randejla kao Teodora Konrada. Živeo je tihim životom u predgrađu Bostona i zajednica ga je volela. Nekoliko stvari nas je odvelo do njega", rekao je maršal Pit Eliot novinarima,

Američke vlasti uspele su da uporede dokumenta koja je Konrad ispunio 1960ih sa Rendejlovim, uključujući i Rendejlovu prijavu bankrota federalnom sudu u Bostonu 2014. godine. Dodatna istraga potvrdila je da je reč o istom čoveku.

Rendejl je preminuo od raka pluća u maju u Linfildu, Masačusets. Kao datum rođenja bio je naveden 10. jul 1947. godine. Konrad je rošen 10. jula 1949. godine.

Maršal Eliot rekao je da je njegov otac, takođe maršal, do kraja života tragao za Konradom i da su on i njegove kolege zahvaljujući dokumentaciji koju je Eliot stariji prikupio uspeli da povežu Konrada i Randejla.

"Nadam se da moj otac počiva nešto mirnije sada znajući da je njegova istraga, kao i istraga američkih maršala rešila ovu višedecenijsku misteriju. Stvaran život nije uvek kao na filmu", rekao je Eliot.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track