POLJSKA, LETONIJA I LITVANIJA BI NATO KONSULTACIJE ZBOG KRIZE! Moravjecki: Poljska ne brani samo svoju teritoriju već celu EU!
Foto: EPA / Pawel Supernak, EPA / IREK DOROZANSKI

kriza na granici

POLJSKA, LETONIJA I LITVANIJA BI NATO KONSULTACIJE ZBOG KRIZE! Moravjecki: Poljska ne brani samo svoju teritoriju već celu EU!

Planeta -

Poljski premijer Mateuš Moravjecki poručio je danas da sa Litvanijom i Letonijom razmatra da pokrenu član 4 i konsultacije u okviru NATO jer beloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka puke reči neće zaustaviti u slanju migranata u juriš na granice Evropske unije i NATO.

"To je rešenje koje predviđa konsultacije kad god je u nekoj od članica ugrožen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili bezbednost. Nije više dovoljno da javno izražavamo svoje uznemirenje, sada su potrebni konkretni koraci i angažovanje celog NATO", kazao je danas premijer Moravjecki u intervjuu državnoj novinskoj agenciji PAP.

Poljski premijer je rekao da je će poljska granica biti efikasna poslednja barijera za aktivnosti Lukašenka, da su stvari na granicama Poljske i baltičkih zemalja na istočnoj migrantskoj ruti otvorenoj ovog leta otišle predaleko i da EU uviđa da to nije više samo problem tih istočnih zemalja članica na granici sa Belorusijom.

Mateuš Moravjecki
foto: EPA / Pawel Supernak

"Blokiranje ulaska u EU osobama oko Lukašenka je važan korak ali nije dovoljan. Poslednjih nekoliko dana obavili smo vrlo intenzivne diplomatske korake da blokiramo one aviokompanije koje neposredno učestvuju u prebacivanju migranata u Belorusiju. Delimično smo uspeli, turske i iračke aviokompanije su deklarisale da će odustati od scenarija koji se piše u Minsku", rekao je Moravjecki.

Poljski premijer takođe je izjavio povodom najave EU da će sa 25 miliona evra sufinansirati zid visine 5,5m koji umesto dosadašnjeg plota od žilet žice Poljska želi da podigne do sredine sledeće godine na granici sa Belorusijom da 25 miliona ne rešava problem jer će zid Poljsku koštati 350 miliona evra.

migranti, poljska granica
foto: EPA / LEONID SCHEGLOV/BELTA

"Poljska ne brani samo svoju teritoriju već celu EU. Meni je jasno da će cela EU morati solidarno da uloži u taj projekt. Poljska svakodnevno snosi velike troškove odbrane istočne granice Unije", rekao je Moravjecki.

Poljska Granična straža upozorila je danas da nakon dana kada su migranti pokušavali da se silom preko bodljikave žice probiju na teritoriju Poljske na raznim mestima u grupama od po 50 do 100 osoba navodno Belorusija sprema migrante za jedan veliki nasilni proboj granice.

Duž granice je prema procenama poljskih vlasti na beloruskoj strani oko 4.000 migranata sa Bliskog i Srednjeg istoka, u celoj Belorusiji najmanje 15.000 a beloruski kamioni dovoze kamenje na granicu, dok su migranti juče u jednom od pokušaja da se probiju u Poljsku gadjali poljsku policiju kamenicama i lakše povredili jednog policajca.

poljska granica, Belorusija, deca, migranti, migrantska kriza
foto: EPA / LEONID SCHEGLOV/BELTA

Poljska Granična straža saopštila je da na zatvoreni granični prelaz Kužnjice, gde je na beloruskoj strani iza poljskog plota skoro 1.000 migranata, stižu nove i nove grupe naoružanih beloruskih pripadnika snaga bezbednosti a da su migranti od njih dobili i suzavac.

Šta se tačno dešava na granici teško je proveriti iz nezavisnih izvora osim saopštenja vlasti, pošto Belorusija pušta na granicu samo probrane medije, dok je Poljska od 2. septembra potpuno zabranila ulazak svim novinarima, pa i iz državnih i provladinih medija, u granični pojas u kome je na snazi vanredno stanje.

Iako su poljski zvaničnici juče najavljivali da bi od početka decembra ipak mogli da uvedu sistem akreditacija i propusnica za novinare premijer Moravjecki kazao je da se plaši da bi prisustvo novinara i kamera sa poljske strane granice samo pojačalo beloruske provokacije.

"Danas je situacija tako napeta da ako bi bio probijen kordon duž granice novinarima bi bili ugroženi životi zdravlje", kazao je Moravjecki.

Opozicija, poljske i međunarodne nevladine humanitarne organizacije ali i poljski ombudsman optužuju poljske vlasti da novinare ne puštaju da na videlo ne izadje da Poljska krši međunarodne konvencije - ne dozvoljava ni ženama ni deci koji se probiju u Poljsku da zatraže azil i zaštitu u Poljskoj već ih sve prevozi natrag na granicu i tera u Belorusiju.

Samo u poslednja 24 časa poljski graničari zabeležili su 223 nelegalna pokušaja prelaska poljske granice iz Belorusije, od početka godine preko 33.000.

Kurir.rs / Beta, Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja