OVAJ LET BI MOGAO DA PROMENI SLIKU BLISKOG ISTOKA: Sin moćnog libijskog generala bio u Izraelu, u igri 2 opcije! VIDEO
Foto: AP, Profimedia

podrška

OVAJ LET BI MOGAO DA PROMENI SLIKU BLISKOG ISTOKA: Sin moćnog libijskog generala bio u Izraelu, u igri 2 opcije! VIDEO

Planeta -

Sin Halife Haftara pre 7 dana sleteo je u Izrael privatnim avionom u ponedeljak, dok se i dalje kruže izveštaji o mogućnosti da libijski vojni komandant obeća sporazum o priznavanju Izraela nakon izbora u Libiji 24. decembra.

U izveštaju Hareca u nedelju se navodi da je Sadam Haftar bio u avionu, koji je sleteo na aerodrom Ben Gurion u Tel Avivu 90 minuta pre nego što je ponovo poleteo.

Iako je nepoznato koga je sreo dok je bio na terenu u Izraelu, njegov otac Halifa Haftar se u prošlosti navodno sastajao sa pripadnicima izraelske obaveštajne službe.

Libija i Izrael trenutno nemaju diplomatske odnose, ali, prema Haarcu, Haftar je obećao da će pokrenuti proces priznanja sličan onom koji su prošle godine sproveli UAE, Bahrein i Maroko, u zamenu za „vojnu i diplomatsku pomoć“ iz Izraela.

Itai Blumental, vojni dopisnik izraelskog Kanala 11, u ponedeljak je prvo tvitovao da je avion P4-RMA koji pripada Haftaru poleteo iz Dubaija i uputio se u Tel Aviv.

Rekao je da će kasnije krenuti za Egipat.

Nekadašnji agent CIA, Haftar se vratio u Libiju nakon pobune u toj zemlji 2011. i služio je u međunarodno priznatoj vladi do 2014. - kada su mnogi lomovi u zemlji postali dublje ukorijenjeni izbijanjem drugog građanskog rata od pada bivšeg vladara Moamera Gadafija.

Haftar je 2019. izvršio 14-mesečni napad na prestonicu Tripoli da bi zbacio međunarodno priznatu vladu.

Borbe su se ubrzo pretvorile u posredni sukob sa njegovom Libijskom nacionalnom armijom (LNA) koja je dobila podršku od Rusije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Egipta, Čada i sudanskih boraca, kao i plaćenika iz grupe Vagner.

Haftar je na kraju gurnut nazad nakon što je Turska intervenisala, a Ankara je rasporedila sirijske borce, borbene dronove i vojnu opremu da podrži vladu u Tripoliju.

U septembru je Haftar rekao da se povlači sa svoje vojne uloge na tri meseca, što se široko tumači kao naznaka kandidature za predsednika.

Među njegovim protivnicima na decembarskim predsedničkim izborima je Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog vladara.

U izveštaju Izraela Hajoma navodi se da su oba kandidata angažovala izraelsku konsultantsku firmu pre izbora, po ceni od desetine miliona dolara.

Kurir.rs/MEE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track