PROCURILI DETALJI PLANA BRITANIJE DA ŠALJE MIGRANTE U ALBANIJU: Tirana dobija bogatstvo za svakog ilegalca
Foto: Profimedia / Viktor Tolochko/ Sputnik

migranti

PROCURILI DETALJI PLANA BRITANIJE DA ŠALJE MIGRANTE U ALBANIJU: Tirana dobija bogatstvo za svakog ilegalca

Planeta -


Prema diskretnim pregovorima sa vladom u Tirani, Albanija bi dobila 100.000 funti po svakom primljenom migrantu.

Migranti koji su prešli hiljade kilometara iz zemalja Bliskog istoka ili Afrike preko evropskog kontinenta i upustili se u opasnu plovidbu gumenim čamcima preko LaManša kako bi stigli na britansko tlo, sada bi se mogli da završe u Albaniji, ako je suditi po novom planu britanskih vlasti.

London se nada da će uspeti da sa vladom u Tirani dogovori otvaranje prihvatnog centra u Albaniji u koji bi se u roku od nedelju dana slali migranti koji nelegalno stignu u Britaniju i koji bi sada tamo čekali odobrenje azila.

Britanija ovih dana beleži rekordan broj ilegalnih prelazaka Kanala i optužuje Pariz da ne radi dovoljno na sprečavanju ilegalnih prelazaka.

Troškovi

Francuska i Velika Britanija azilantima nude besplatan smeštaj dok se obrađuju njihovi zahtevi za azil. Ujedinjeno Kraljevstvo daje tražiocima azila naknadu od 39,63 funte nedeljno za hranu, odeću i higijenske proizvode.Nudi im se besplatna zdravstvena zaštita i obrazovanje za djecu.

U Francuskoj nedeljna pomoć iznosi 47,60 evra. Zbog nedostatka kapaciteta u državnim zgradama mnogi, azilanti provedu neko vreme kao beskućnici. Ako se zahtev ne odobri u roku od šest meseci, imaju pravo prijave za radnu dozvolu.

Britanska vlada se sada nada da će ovim planom slanja migranata u Albaniju uspeti da zaustavi prilit migranata.

Neimenovani izvor u vladi rekao je Tajmsu da su "dobri izgledi" da se postigne dogovor sa Tiranom.

Taj plan, piše Jutarnji list, neće biti jeftin. Naime, proračunato je da će po migrantu biti potrebno 100.000 funti kako bi se pokrili troškovi leta u Albaniju i smeštaj. To je dva puta više nego što se na godišnjem nivou troši na zatvorenike u Engleskoj i Velsu.

Dodatni problem pravi sama Tirana koja je poručila da " Albanija nikad neće biti centar antimigracionih politika većih i bogatih zemalja".

Britanski mediji, međutim, pišu da su nezvanični dogovori ovim povodom ipak u toku.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track