TAJVAN SE UBRZANO SPREMA ZA EVENTUALNI NAPAD KINE: Predstavili unapređene Vajpere i poručili da će se braniti od svih ULJEZA
Foto: US Army Photo / Alamy / Alamy / Profimedia

zategnuti odnosi

TAJVAN SE UBRZANO SPREMA ZA EVENTUALNI NAPAD KINE: Predstavili unapređene Vajpere i poručili da će se braniti od svih ULJEZA

Planeta -

Tajvan je u četvrtak pokazao svoje najnovije oružje - unapređene borbene avione F-16 koji mogu da reaguju u slučaju vazdušnog napada iz Kine.

Avioni F-16 grmeli su nebom u vazduhoplovnoj bazi Čiaji na jugozapadnoj obali ostrva dok su piloti izvodili vazdušne manevre kako bi demonstrirali sposobnosti prve tajvanske eskadrile američkih borbenih aviona tipa Vajper.

Avioni su nadograđenistariji borbeni avioni F-16A/B, koje je Tajvan prvobitno nabavio 1990ih, i opremljeni su naprednim radarskim sistemima i novim računarima za misiju, prenela je zvanična Centralna novinska agencija (CNA). Ostrvo planira da nadogradi 141 lovac do 2023. godine.

Ta nadogradnja je već urađena na više od 60 F-16, rekao je u sredu tajvanskom parlamentu zamenik ministra odbrane Vang Hsin-lung.

Tajvan je takođe kupio 66 novih F-16V od američkog proizvođača Lokhid Martin, a očekuje se da isporuka počne 2023. godine, prenosi CNA. Više od dve desetine F-16V bilo je predstavljeno u bazi Čiaji u četvrtak.

Tajvanska predsednica Cai Ing-ven rekla je da je formiranje novog borbenog krila F-16V pokazalo produbljivanje prijateljstva između ostrva i SAD.

"Lokhid Martin tim nam je pružio veliku pomoć u završetku nadogradnje“, rekla je ona. "Ovo ne samo da signalizira dalji napredak prijateljstva Tajvana i SAD, već predstavlja i čvrstu posvećenost odnosima Tajvana i SAD", dodala je.

Vladajuća Komunistička partija Pekinga pojačala je svoj vojni pritisak na Tajvan, uključujući slanje 150 ratnih aviona u blizini ostrva za samo pet dana u oktobru, što je navelo Tajpej da izda radio upozorenja i rasporedi raketne sisteme protivvazdušne odbrane za praćenje aktivnosti.

Tema Tajvana bila je visoko na dnevnom redu tokom virtuelnog samita između američkog predsednika Džoa Bajdena i kineskog lidera Si Đinpinga u ponedeljak.

U razgovorima, Bajden je izrazio zabrinutost zbog ponašanja Pekinga u regionu.

Prema čitanju sastanka kineskog ministarstva spoljnih poslova, Si je za rastuće tenzije širom Tajvanskog moreuza okrivio, kako je rekao, pokušaj Tajpeja da se "osloni na SAD u traženju nezavisnosti“ i "nameru nekih Amerikanaca da iskoriste Tajvan da obuzdaju Kinu".

U svom govoru u četvrtak, tajvanska predsednica zahvalila je vazduhoplovnim snagama što rade "dan i noć“ na zaštiti Tajvana.

"Bez obzira na bilo kakav upad, (naše vazduhoplovstvo) može odmah da se podigne u nebo da presretne i protera uljeze. Ovo je pokazalo našu odlučnost da odbranimo svoj vazdušni prostor. Verujem da će, sve dok nastavimo da branimo naše slobodne i demokratske vrednosti, više zemalja sa sličnim idealima biti uz nas“, dodala je ona.

Kurir.rs/CNN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track