KLJUČA NA NOVOM ZELANDU: Zbog sve agresivnijih protivnika vakcinacije političari se kreću samo sa obezbeđenjem VIDEO
Foto: EPA-EFE/DARREN ENGLAND

drama

KLJUČA NA NOVOM ZELANDU: Zbog sve agresivnijih protivnika vakcinacije političari se kreću samo sa obezbeđenjem VIDEO

Planeta -

Godina oštrih ograničenja zbog pandemije rezultirala je tmurnim raspoloženjem pojedinih građana Novog Zelanda u kojem je otpor merama postao toliko gadan da su pretnje smrću političarima i novinarima i sve žešći protesti postali uobičajeni.

Bezbednosne službe ove zemlje pojačale su bezbednost parlamenta i poslanika poslednjih nedelja dok se naučnici suočavaju sa poplavom teorija zavere, agresivne, zapaljive retorike koju su koristili donedavno mirni „ujaci i bake” i ubrzanom eskalacijom radikalizacije građana, barem prema na njihovu onlajn komunikaciju.. „Govorimo o običnim ljudima koji koriste jezik kao da smo na Nirnberškom procesu i kao da je premijer nacistički zločinac“, kaže Kejt Hana, naučnica sa Instituta Te Punaha Matatini koja prati ekstremizam i retoriku na internetu.

Hana kaže da su novozelandski istraživači primetili snažan preokret u količini i intonaciji dezinformacija u novozelandskim internet komunikacijama otkako je ta zemlja proglasila najstrožije zatvaranje četvrtog nivoa zbog delta varijante virusa. „Od avgusta do danas, proizvodnja dezinformacija i obelodanjivanja koja se dele i količina angažovanja uloženog u proizvodnju se umnožava praktično svakodnevno“, kaže Hana, naglašavajući nespretno brzu normalizaciju izuzetno nasilne retorike, posebno na komunikacionim kanalima poput Telegrama.

Ne radi se samo o onlajn debatama, one se sve više materijalizuju u protestima koje organizuju protivnici strogih antipandemijskih mera. Među transparentima na nekim od skupova, koji su uglavnom bili mirni, moglo se videti sve - od maorskih zastava do nacističkih obeležja, poruka protiv vakcinacije, evangelističkih sveštenika i onih koji pozivaju na hapšenje i suđenje premijeru. Isto je vidljivo i na internetu – pogotovo što se tema protivljenja vakcinaciji koristi kao trojanski konj za promovisanje mnogo ekstremnijih ideologija.

Prema Haninim rečima, isto se dešava u celom svetu, ali posle godinu dana strogih ograničenja na Novom Zelandu situacija izgleda mnogo gore jer se povećava broj infekcija i umrlih, ali i problemi zbog ograničenja za ljude koji nisu želeći da se vakcinišu. Čini se da je talas opasnog raspoloženja jače zahvatio Novi Zeland jer se sve dešava u isto vreme.

Službe bezbednosti smatraju da agresivna i zapaljiva retorika može da podstakne nasilje. Parlament je zbog toga pojačao bezbednost, a poslanicima su data sredstva za promenu brava i sistema nadzora. Obezbeđenje takođe prati premijerku Džasindu Ardern. Obavještajne službe smatraju i da postoji konkretna prijetnja terorističkim aktom u slučaju da se u zemlji preduzmu dalje restriktivne mjere zbog pandemije ili podsticanja na vakcinaciju.

„Situacija počinje da eskalira“, rekao je poslanik Kieran McAnulti nakon što mu je aktivista protiv vakcinacije javno rekao da „svako ko se zalaže za vakcinaciju treba da bude ubijen smrtonosnom injekcijom“. Kao rezultat toga, inače otvorene vlasti Novog Zelanda su zatvorene uz dodatno obezbeđenje, što ih i fizički uklanja od građana. "Mislim da je ovo mala, ali glasna grupa ljudi. Bilo bi tužno sahraniti otvorenost naše demokratije zbog grupe glasnih i agresivnih ljudi", rekao je Kris Hipkins, ministar za reagovanje na kovid, koji je pod snažnim pritiskom protivnika. zatvaranja i vakcinacije, i česta je meta pretnji smrću.

Kurir.rs/Jutarnji.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja