Najnovije vesti

PUTIN ODLIKOVAO MOSKOVSKOG PATRIJARHA KIRILA: Orden Svetog Andreja za jačanje mira i sloge u narodu!
Foto: EPA-EFE/SERGEI CHIRIKOV

Rusija

PUTIN ODLIKOVAO MOSKOVSKOG PATRIJARHA KIRILA: Orden Svetog Andreja za jačanje mira i sloge u narodu!

Planeta

Predsednik Rusije Vladimir Putin uručio je ruskom patrijarhu Kirilu orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog za doprinos očuvanju i razvoju duhovne i kulturne tradicije.

„Za izuzetan doprinos, očuvanje i razvoj duhovne i kulturne tradicije, za jačanje mira i sloge u narodu, dodeljujem orden patrijarhu Moskovskom i cele Rusije Kirilu“, navode se reči Putina u saopštenju Kremlja.

Takođe je navedeno i da je ceremonija dodeljivanja ordena organizovana u Kremlju i to na 75. rođendan ruskog patrijarha.

Patrijarh Kiril rođen je 20. novembra 1946. godine u Lenjingradu, današnjem Sankt Peterburgu. Njegov otac je bio sveštenik, a majka učiteljica nemačkog jezika u školi. On je 16. ruski patrijarh.

Inače, orden Svetog apostola Andreja Prvozvanog je 30. novembra 1698. godine uveo Petar Veliki u čast svetog Andreja, prvog Hristovog apostola i pokrovitelja Rusije.

To je bio prvi ruski orden. Ruski car ga je ustanovio čim se vratio sa putovanja po Evropi. Sveti Andrej Prvozvani je, prema žitiju, bio prvi apostol koji je posetio Kijevsku Rusiju i propovedao hrišćanstvo ruskom narodu.

Dodela ordena prekinuta je 1917. ali je obnovljena dekretom predsednika Ruske Federacije 1998. godine. Ovo je oduvek bilo odlikovanje najvišeg ranga u Rusiji.

Kurir.rs/Sputnjik

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track