NUKLEARNO ORUŽJE U ISTOČNOJ EVROPI?! Da li NATO pakt zaista hoće atomske bombe blizu granice sa Rusijom! MIT, ŽELJA ILI PROPAGANDA
Foto: Printscreen YouTube

Nemci alijansu stavili na muke

NUKLEARNO ORUŽJE U ISTOČNOJ EVROPI?! Da li NATO pakt zaista hoće atomske bombe blizu granice sa Rusijom! MIT, ŽELJA ILI PROPAGANDA

Planeta -

"Na Nemačkoj je da odluči da li će biti nuklearnog oružja u vašoj zemlji, ili da završimo sa nuklearnim oružjem u drugim zemljama, rekao je Jens Stoltenberg generalni sekretar alijanse

Generalni sekretar NATO pakta Jens Stoltenberg u petak je saopštio javno da će alijansa u slučaju da nova nemačka vlada u kojoj budu "zeleni" ukloni nuklearno oružje sa svoje teritorije ono biti premešteno u istočnu Evropu. Međutim javnost je ostala uskraćena za lokaciju da li to Poljska, Rumunija ili neka od baltičkih država uz samo granicu sa Rusijom?

- Očekujem da će Nemačka nastaviti da bude deo nuklearne razmene, jer je to važno za Evropu. Alternativa za NATO podelu nuklearnog oružja su različite vrste bilateralnih odnosa. Na Nemačkoj je da odluči da li će biti nuklearnog oružja u vašoj zemlji, ili da završimo sa nuklearnim oružjem u drugim zemljama Evrope, rekao je Stoltenberg na konferenciji koju su organizovali Nemačko atlantsko udruženje i Savezna akademija za bezbednosnu politiku.

Tajna delegacija u Berlinu

Inače pre tri dana u Nemačku je stigla delegacija koju predvodi senator Kris Kun jedan od Bajednovih saradnika, koji je trebao u Berlinu da sa nemačkim vlastima razgovara o ideji "zelenih" i "socijaldemokrata", koji će činiti jezgro nove vlasti u Nemačkoj, a koji traže uklanjanje nukelarnog naoružanja iz te države.

U Socijaldemokratskoj partiji osim izbacivanja nuklearnog oružja iz Nemačke, traže i moratorijum na zamenu aviona, koji mogu da nose to oružje. Među njima ističe se Rolf Mutcenih dugogodišnji pristalica nuklearnog razoružanja, radikalni levičar.

Strateški dokument MC 400/1/2

Ovaj dokument obezbedio je dalje postojanje američkog nuklearnog arsenala u Evropi. Na području nuklearne strategije taj dokument je revidiran 1996. i poznat je po oznakom dokument MC 400/1 koji je usmeren na manje, ali fleksibilne nuklearnih snage NATO. U proleće 2000. usledio je novi dokument pod oznakom MC 400/2, koji sadrži američku interpretaciju Strateškog koncepta savezništva.

Prema uslovima Ugovora o konačnom rešenju u pogledu Nemačke, koji je stupio na snagu 15. marta 1991, Nemačka se odrekla proizvodnje, posedovanja i kontrole nuklearnog, biološkog i hemijskog oružja. Međutim, ona i dalje ima američko nuklearno oružje i to 20 američkih taktičkih nuklearnih bombi B61 stacionirano je u vazduhoplovnoj bazi Bihal.

Angela Merkel
foto: EPA / Clemens Bilan

Angela Merkel okrenula glavu

Nemački Bundestag je 26. marta 2010. od vlade u Berlinu zahevao da se „snažno založi za povlačenje američkog atomskog oružja iz Nemačke", ali vlada Angele Merkel to nije nijednom uradila. Nemačka avijacija je od 2015. povećala broj vežbi na kojima su se piloti osposobljavali za let sa nukelarnim oružjem. Posebno od kada je Rusija preuzela Krim, i razmestila balističke rakete "iskander" u Kaljingradskoj oblasti.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track