OLUPINA F-35B JOŠ NIJE PRONAĐENA: Britanci i Amerikanci i dalje tragaju za letelicom! Nadaju se pronalasku pre Rusa?!
Foto: Lcpl. Tyler Harmon/U.S. Marines / Zuma Press / Profimedia

Lov na stelt

OLUPINA F-35B JOŠ NIJE PRONAĐENA: Britanci i Amerikanci i dalje tragaju za letelicom! Nadaju se pronalasku pre Rusa?!

Planeta -

Zvaničnici Velike Britanije, Sjedinjenih Država i NATO pakta izrazili su u ponedeljak uverenje da će uspeti, pre svog protivnika-rivala Rusije da pronađu olupinu stelt lovca 5. generacije F-35B, koji se srušio 17. novembra ove godine u Sredozemno more, tokom rutinskog leta. Pilot se spasao katapultiranjem.

Posle nesreće, NATO je izrazio strahovanje da bi Rusija mogla da pronađe lovac i da se dočepa veoma napredne tehnologije.

„Vratiti ćemo ga, to vam garantujem“, kaže brigadni general Marinskog korpusa Sajmon Doran, koji je na britanskom nosaču aviona predstavnik SAD na Udarnoj grupi nosača aviona (CSG 21).

Zamenik vrhovnog komandanta savezničkih snaga u Evropi, general Tim Radford, potvrdio je novinarima na nosaču koji plovi Sredozemnim morem da nije zabrinut za izvlačenje olupine.

Lokacija i dalje nepoznata uprkos potrazi

Dan posle pada britanski mediji su prvo saopštili da su uočili britanski nosač aviona i razarač uočini blizu obala Krita, gde se navodno nalazi mesto pada stelt lovca.

Inače, valja dodati da je figuriralqa dve jedna bliže teritorijalnim vodama Egipta, a evo sad blizu Krita.

Novi britanski palubni lovac 5. generacije vredan 100 miliona funti, srušio se u sredu ujutro po lokalnom vremenu u vode Sredozemnog mora. Lokacija na kojoj je navodno avion pao je označena kao nepoznata, a Ministarstvo obrane Velike Britanije oglasilo se samo šturim saopštenjem da se pilot katapultirao, da je spasen iz mora i da je uzrok pada letelice nepoznat.

Nezgoda je izazvala i pitanja vezano za 24 F-35B aviona koliko ih Britanija trenutno ima. London bi narednih godina trebalo da kupi 138 borbenih aviona od američkog giganta Lokhid Martina za 9,1 milijardu funti, a 48 njih bi trebalo da bude isporučeno 2025. godine.

Jedan američki pilot F-35 bio je prinuđen 2018. da se katapultira usred trenažnog leta, a avion mu se srušio u Južnoj Karolini. Prošle godine, F-35B se srušio blizu američke vazduhoplovne baze El Sentro u Kaliforniji nakon sudara sa KC-10OJ.

Penzionisani kontraadmiral Kris Pari smatra da je razlog pada aviona kvar motora.

"Iako F-35B imaju dobar skor, neizbežno je da neke od ovih letelica visokih performansi, koje rade u izrazito zahtevnom okruženju, povremeno budu izgubljene", rekao je on.

Kurir.rs/A.Mlakar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track