OKO ŠPANSKIH STANOVA SE VODI MALI RAT: Američke firme ih kupile jeftino, pa bi da izbace zakupce, ali se oni ne predaju!
Foto: Twitter /Guerra a Cerberus #ForaVoltors

drama

OKO ŠPANSKIH STANOVA SE VODI MALI RAT: Američke firme ih kupile jeftino, pa bi da izbace zakupce, ali se oni ne predaju!

Planeta -

Zakupce koji ne mogu da plate svojim stanodavcima bivaju deložirani, i oni su besni zbog toga. Posebno su ljuti što je njihov stanodavac velika investiciona firma sa sedištem na Volstritu.

Ali šta ako vam kažem da se ovo dešava hiljadama kilometara daleko od Njujorka, čak i preko okeana daleko, u Španiji? A šta ako kažemo da španski zakupci to neće tolerisati?

Velike američke privatne investicione kompanije iseljavaju zakupce iz svojih stanova u Španiji jer su stanovnici imali problema da plaćaju kiriju tokom pandemije. Iznajmljivači su se, međutim, organizovali protiv stanodavaca, advokata i policajaca koji pokušavaju da ih isele, odbijajući da napuste svoje domove i pređu u tuđe.

Grupa pod nazivom „Guerra a Cerberus“ — Rat protiv Kerbera — uzvratila je pokušajima deložacije, izvestio je ove nedelje „Njujork tajms“. Organizacija, koju čine i stanovnici i dugoročni stambeni aktivisti u Španiji, protestuje zbog firmi za koje tvrde da su profitirale od finansijskog pritiska pandemije, kao i zbog sudskog sistema, za koji smatraju da favorizuje stanodavce u slučajevima deložacije .

Cerberus — nazvan po troglavom psu koji čuva podzemni svet u grčkoj mitologiji — je ogromna investiciona firma koja je počela da kupuje jeftine nekretnine širom Španije nakon što je globalna finansijska kriza počela 2008. Cerberus i druge firme, kao što su Blackstone i Lone Star, imaju sedište u SAD, ali su zajedno kupili hiljade nekretnina širom evropske zemlje.

Pripadnici Rata protiv Kerbera preduzimaju akcije kada policajci i advokati koji predstavljaju privatne kapitalne kompanije pokušavaju da nateraju stanovnike da napuste svoje domove. Pošto su fizički udaljeni iz svojih stanova, članovi organizacije čuče u imanjima u vlasništvu firmi u drugim delovima grada.

Desetine domaćinstava su zauzele stanove u vlasništvu privatnih kompanija za kapital, rekao je Rat protiv Cerbera za Tajms. Pritisak koji skvoteri vrše na velike firme je merljiv: može potrajati nekoliko godina na sudu i milioni dolara u pravnim taksama da se skvoteri uklone.

Grupa često objavljuje svoje susrete sa organima za sprovođenje zakona na društvenim mrežama. Oni takođe koriste platforme kao što je Tviter da bi prikupili podršku kada su stanovnici iseljeni iz svojih domova.

„Danas fond za lešinare Cerberus želi da uništi Jusru i njenu porodicu“, objavila je grupa na Tviteru prošle nedelje. „Komšiluk se probudio sa ljudima iz svih krajeva, pokazujući organizovan i borben pokret. Slika postavljena uz tvit pokazuje blokadu koju je grupa formirala ispred stana ispred kojeg su demonstrirali.

„Naši životi vrede više od svih njihovih imanja, tako da #GuerraACerberus,“ vikao je organizator tokom jednog grupnog sastanka u oktobru.

Stambena kriza u Španiji pogoršala se tokom pandemije — sa deložacijama koje su porasle za 14% početkom 2021. u poređenju sa istim periodom 2020., prema vladi, ali je teško pogodila stanovnike od finansijske krize 2008. Vlasnici kuća su bankrotirali, deložacije porasla, a hiljade ljudi izgubilo je svoje domove. U poslednjoj deceniji broj zakupaca u Španiji porastao je za više od 40 odsto, ocenjuje Tajms.

Španski političari su nedavno predložili zakon za suzbijanje uticaja velikih firmi u zemlji, pridružujući se vladama širom sveta koje pokušavaju da reše stambenu krizu.

Kurir.rs/Business Insider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track