OVO JE STALNA IGRA MAČKE I MIŠA: Evo kako je na prvoj liniji odbrane od krijumčara droge u vodama oko Floride! VIDEO
Foto: Screenshot YT/CBS News

borba

OVO JE STALNA IGRA MAČKE I MIŠA: Evo kako je na prvoj liniji odbrane od krijumčara droge u vodama oko Floride! VIDEO

Planeta -

Ogromna vodena prostranstva i ostrva Kariba su glavna tačka u naporima obalske straže da suzbije ogromne količine kokaina koje su ulaze u SAD naterao krijumčare da pronađu druge puteve u zemlju.

Oko 16 tona kokaina zaplenjeno je 2019. godine, prema podacima obalske straže do kojih je došao Si-Bi-Es Njuz. Godinu dana kasnije, iznos je skočio na oko 56 tona. Više od 60 tona je zaplenjeno ove godine.

„To je stalna igra mačke i miša“, rekao je Toni Solzberi, koji vodi istražni tim za unutrašnju bezbednost u Majamiju. „Organizacije za trgovinu drogom, karteli, oni uvek traže najlakše tačke ulaska.

Timovi obalske straže nemilosrdno treniraju da presreću čamce koji nose drogu, a najopasnije zaplene uključuju tim za taktičko sprovođenje zakona obalske straže. Zaplenjena droga završava na dobro obezbeđenoj, tajnoj lokaciji, gde je vrednost kokaina u milionima.

Porast na Karibima dolazi pošto se SAD suočavaju sa rekordnim brojem smrtnih slučajeva od fentanila i novog soja opioida, nitazena, za koji se veruje da je još smrtonosniji.

„Moramo da pokušamo da zaustavimo da ovaj otrov ne dođe na ulice“, rekao je Solsberi.

Kurir.rs/Si-Bi-Es Njuz

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track