DALJE NEĆEŠ PROĆI: Tolkinova fondacija blokirala kriptovalutu JRR Token
Foto: NEW LINE CINEMA - Album / Album / Profimedia

kriptovalute

DALJE NEĆEŠ PROĆI: Tolkinova fondacija blokirala kriptovalutu JRR Token

Planeta -

Fondacija čuvenog pisca blokirala je razvoj kriptovalute čije ime vrlo podseća na ime autora "Gospodara prstenova".

Američka firma koja je u avgustu lansirala kritpovalutu JRR Token uz najavu "Jedan token da vlada svima", aludirajući na rečenicu iz Tolkinovog remek-dela "Jedan prsten da vlada svima".

Lansiranje valute koja vrlo liči na ime pisca - "JRR Tolkien", pratio je i video u kome Bili Bojd, glumac koji je igrao Pipina u trilogiji Pitera Džeksona, tvrdi da je Saruman pokušao da ujedini Srednju zemlju a da je družina prstena želela decentralizaciju i da je kriptovaluta bukvalno mreža decentralizacije, piše britanska štampa.

Tolkinova fondacija nije bila impresionirana i momentalno je reagovala, žaleći se Svetskoj organizaciji za zaštitu intelektualne svojine. Tolkinov fond je tvrdio da je ime valute opasno "namerno dizajnirano tako da navede korisnike da veruju da je povezana" sa Tolkinom.

Iako su tvorci kriptovalute pokušali da se "odbrane" rekavši da im nije bila namera da aludiraju na Tolkina - uprkos sličnom imenu i šlagvortu, organizacija za zaštitnu intelektualne svojine je presudila u korist Tolkinovih naslednika.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track