ŠALJETE NAM ANTIVAKSERE DA NAS POKORITE: Ukrajina optužuje Rusiju za HIBRIDNI RAT
Foto: Sergei Reznik / TASS / Profimedia

potpuno ludilo

ŠALJETE NAM ANTIVAKSERE DA NAS POKORITE: Ukrajina optužuje Rusiju za HIBRIDNI RAT

Planeta -

Ukrajinci koji odbijaju vakcine protiv kovida 19 otvaraju put za rusku invaziju, tvrdi savetnik vrhovnog komandanta oružanih snaga zemlje, usred glasina da Moskva planira da napadne.

Dmitrij Jaroš, savetnik general-potpukovnika Valerija Zalužnog, ocenio je da postoji mogućnost su protesti protivnika obavezne vakcinacije koji se okupljaju ispred zgrade ukrajinskog parlamenta, zapravo tajna ruska operacija.

"Prijatelji, ne isključujem da među ovim ljudima plaćenim i poslatim u prestonicu ima antivaksera – ogromna manjina – ali glavna svrha ove akcije je da se pripremi teren za rusku invaziju velikih razmera na Ukrajinu", naveo je on i dodao da Ukrajina hoda po ivici noža dok tenzije u regionu rastu.

"Mi Ukrajinci smo na samo nekoliko koraka od velikog rata. Još jednom, to je pitanje vremena i Božije volje", rekao je on a prenosi Raša tudej.

Pre nego što je preuzeo ulogu savetnika, Jaroš je bio vođa neonacističke ultradesničarske grupe Desni sektor, koja je u Rusiji bila zabranjena kao ekstremistička organizacija.

U utorak je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov najavio da će Ukrajina uskoro moći da mobiliše više od 200.000 rezervista koji imaju borbeno iskustvo ako bude potrebno.

Komentari visokog ukrajinskog zvaničnika dolaze u trenutku kada Zapad, a naročito SAD, optužuje Rusiju da planira ofanzivu protiv svog suseda, što Moskva demantuje. Ukrajina je prvobitno upozorila da Rusija gomila ogromnu vojsku na svojoj ukrajinskog granici, da bi onda to demantovali, pa onda opet ponovili.

Sa druge strane, ruski zvaničnici ocenjuju da je Ukrajina samo još jedna stavka na dugoj listi mesta koja je Zapad svojim intervencijama uništio.

U intervjuu za emisiju "Argumenti i činjenice", šef ruskog Bezbednosnog saveta Nikolaj Patrušev je kritikovao sile poput SAD i EU, tvrdeći da su šefovi ovih država uništili domovine očajnih ljudi koji su poslednjih dana pokušali da pređu u EU preko Belorusije. Prema njegovim rečima, strane intervencije imale su katastrofalne posledice u slučaju Libije, Avganistana, Sirije i Iraka.

Patrušev je rekao da će se nekontrolisana migracija nastaviti ukoliko se ne eliminišu osnovni uzroci. To znači, insistirao je on da "Zapad treba da napusti svoju politiku mešanja u unutrašnje stvari drugih zemalja, [i] od nametanja svojih uverenja upotrebom grube vojne sile".

Prema rečima visokog moskovskog zvaničnika, ovaj pristup je upropastio i jednu od najmnogoljudnijih zemalja u istočnoj Evropi.

"Stvorivši svoj protektorat u Ukrajini, Zapad je uništio ekonomiju ove zemlje, doveo društvo do obespravljenosti, a određene demografije u siromaštvo. U svakom trenutku situacija u ukrajini bi mogla da se pogorša toliko da milioni njenih građana pobegnu i potraže utočište negde drugde“, rekao je Patrušev.

Kurir.rs

Bonus video:

06:15

IZBORI U RUSIJI: Uticaj na Srbiju, i tajanstveni naslednik Vladimira Putina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track