ZELENSKI UPOZORAVA: Rusija uz pomoć oligarha pokušava da izvede puč u Ukrajini, neće im proći!
Foto: AP

unutrašnje pretnje

ZELENSKI UPOZORAVA: Rusija uz pomoć oligarha pokušava da izvede puč u Ukrajini, neće im proći!

Planeta -

Razotrkiven je plan Rusije da u roku od nekoliko dana sruše ukrajinsku vladu, tvrdi predsednik Volodimir Zelenski i dodaje da iza zavere stoji visoko rangirani oligarh.

Zelenski je novinarima rekao da su ukrajinski zvaničnici "dobili informacije da će se u našoj zemlji dogoditi puč 1-2. decembra".

"Imamo audio snimke na kojima se čuju ruski zvaničnici i Rinat Ahmetov", dodao je on.

Zelenski tvrdi da je Ahmetov, vlasnik fudbalskog kluba Šahtjor Donjeck i od nedavno žestoki kritičar ukrajinskih vlasti, potrošio milijarde dolara u pokušaju da zbaci sa vlasti vladu Zelenskog.

Ukrajinski predsednik je dodao i da ne veruje da je preduzetnik čije se bogatstvo procenjuje na preko 7 milijardi dolara, planirao da sam učestvuje u puču.

"Ne možete da se borite protiv svog naroda i predsednika koga su izabrali građani Ukrajine", rekao je Zelenski poručio zaverenicima da će trpeti posledice. On je rekao i da su unutrašnje pretnje sada mnogo veći problem nego eventualni konflikt sa Rusijom.

Zelenski se našao na udaru kritika međunarodnih posmatrača zbog načina na koji se obračunava sa nezavisnim medijima i opozicijom.

Ranije ove godine, Viktor Medvedčuk, lider najveće opozicione stranke u parlamentu, uhapšen je pod optužbom za izdaju. Kako detalji optužnice nisu javno objavljeni, spekuliše se da su njegovi poslovni interesi na Krimu bili razlog hapšenja. Medvedčuk insistira da je optužnica politička i optužuje Zelenskog za "diktaturu".

U septembru, ukrajinski parlament usvojio je zakon kojim se sprečavaju "oligarsi" da utiču na javni život. Kritičari kažu da će se novi zakon odnositi na opozicione figure, dok će bogate mecene vlade biti ostavljene na miru.

Kurir.rs/RT

Bonus video:

06:15

IZBORI U RUSIJI: Uticaj na Srbiju, i tajanstveni naslednik Vladimira Putina

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track